Блог

За планирането и помощта, която ни е нужна

Понеделник е. Едва понеделник, а напрежението вече си казва думата и хаоса леко полека надделява в моето ежедневие. Вече мечтая за малко време само за мен, но тази възможност сякаш се отдалечава все повече и повече, под натиска на рутината и неумението ми да се спрявам правилно с планирането. Пък и как да планирам настинката на детето насред грипната епидемия?

В началото на м. Януари говорихме за плановете и за това как да не бъдем консуматори и да се наслаждаваме на момента. За да се насладиш на момента, обаче трябва да имаш момент и то момент, в който да имаш енергия , а не да се окажеш заспала… с глава във вечерята си например. Ето как някак естествено в началото на месец Февруари стигаме до темата за плановете и нуждата от ред в живота ни. Анри Файол (един от бащите на съвремения мениджмънт ) е казал “ Да се управлява значи да се предвиди. Да се предвиди означава почти да се действа“ и е бил прав. Планирането на процесите в живота ни и създаването на график, наистина подрежда преоритетите и улеснява спряването с ежедневните предизвикателства. Човек е собствената си компания и за да бъде тя успешна всеки ден , има нужда от ясен план за действие и разбира се да следва направения план дългосрочно, без резки завои.

Когато си жена обикновено си майка, съпруга и работник едновременно, а често още няколко неща. Най- добрата ми приятелка смята, че най – култувата реплика в целия блог е „От жените се очаква да работят така , сякаш нямат деца. Да си гледат децата, сякаш нямат работа и да изглеждат сякаш нямат нито деца, нито работа“. Не знам дали наистина е най-добрата ми мисъл до сега, но знам че е вярно до болка. Знам, че ти самата го очакваш от себе си. Знам също и как винаги се разочароваш, когато не покриеш собствените си критерии.

Поглеждам майка ми , която след близо 30 годишен брак, 3 деца и 20 години на върха в своя бранш непрестанно иска още нещо от себе си и се питам – дали е окей да се отказваме от определени цели, защото са трудни или защото нямаме време или е по-добре да се вземем в ръце и да създадем точен план, който да ни позволи все пак да имаме всичко? Дали на 70 ще съжалявам, че на 26 съм избрала да спя един час повече , вместо да имам плочки на корема примерно и ако бих съжалявала дори и за момент в бъдеще, не си ли заслужава да го получа сега?

Както ти казах и в предния пост, аз осъзнавам важността от плановете – куца ми самодисциплината. Всяка година отбелязвам дати по календарите, слагам ремайндери на телефона и пиша дълги списъци и все до лятото най- много одържам с движенето по график. Но нека си поговорим каква е реалната полза. Защо да правим списък?

Ежедневно имаме планове, които трябва да реализираме, от най-важните задачи за седмицата до обикновени списъци за пазаруване. Списъкът е лесен и бърз за съставяне и управление. Той може да ни помогне да:

* Се фокусираме върху ангажиментите

* Дадем приоритет на най-важните задачи

* Ни помогне на виждаме постиженията си като постигаме напредък

* Ни помогне да видим къде се намираме и още колко трябва да се стараем, за да постигнем целите си . Не забравяй – целите са измерими и тряябва да можем, да измерим своя успех!

Чрез механичното действие на изписването на задачите на хартия, ние „освобождаваме“ съзнанието си от всички малки задачки, които стоят на standby в мозъка ни и можем да ги подредим, персонализираме, отбележим и маркираме както ни харесва, което отключва и креативността ни. Когато виждаме списъка ни със задачи подреден и написан започваме да изпълняваме дейностите много по-лесно, а запълването на кръгчетата отстрани за изпълнена задача доставя удоволствие на съзнанието ни и автоматично се опитваме да изпълняваме повече от списъците ни.

Този път имам нов партньор в правилното разпределение на задачите- моя Планер. КАкто казва баба ми „глупаците помнят, умните – си ппишат“. Планерът ми беше подарен от Планер България. Създаден е, за да направи ежедневието нa всяка модерна жена организирано и подредено и да й помогне да успява с всичките си цели. Съдържа повече от 15 важни списъка, селектирани като ключът към правилното планиране. Моят лщбим е списъка з аподмяна на гардероба, които много удобно е позициониран точно до финансовия планьор. Каквито и да са твоите преоритети – независимо дали ще напишеш целите си за следващата година, идеи за книги, които да прочетеш или списък с подаръци за близките ти, веднъж излезли от главата ти и записани на хартия, тези действия ще започнат да се осъществяват. Когато решим да предприемем дадено действие, първата стъпка е да го запишем, за да може съзнанието ни да си изгради план за неговото материализиране. Ако попълваш всички списъци с мислите, които ти минават през главата, създателите на Планер гарантират, че освен да освободиш място за нови идеи, ще успяваш да изпълняваш списъците си на 100 %.

Втората секция от планера – страниците, които се попълват ежедневно са специално изградени да увеличат продуктивността ти както в работата, така и в личен план. Страниците са разпределени в отделни секции, за да се ориентираш бързо и лесно, само с един поглед да намираш полето, което ти трябва. Да започнем с началото – всеки ден стартирай деня си с благодарност. Всяка сутрин, щом отвориш очи, напиши за какво си благодарна – по този начин фокусът на твоето съзнание ще бъде насочен към всичко, което имаш и към всички прекрасни подаръци, които ти прави съдбата. Датата записваш и определяш сама. Можеш да започнеш с правенето на твоя график, когато си поискаш без да се ограничаваш и поставяш в до болка позната ни на всички рамка – 1ви януари.

Следващите полета „Задачи“ и „Лично време“ са разделени неслучайно. Списъците „Задачи“ и „Бележки“ се попълват ежедневно с графика ти за деня. (Повече съвети за ефективна организация на задачите можеш да намериш в блога на Планер България на www.plannerbg.com) „Семейство и лично време“ е времето за почивка, времето за наслада, времето за близките и любимите хора. Една щастлива жена задължително намира време за себе си и за почивка ежедневно. Можеш да разделяш задачите и списъка за личното време по какъвто искаш начин – само помни едно – те винаги трябва да водят към развитие и към една по-добра версия на теб самта.

Най-важният елемент в твоя Планер са празните кръгчета, кутийки или сърчица във всеки списък. Когато задачата или целта (в списъците) се изпълни – веднага се слага тикче или се изпълва кутийката. Ако не се изпълни – остава празна. Така и резултатите и „помръзването “ ни не остават незабелязани. Колкото повече тикчета слагаме, толкова повече ще виждаме всекидневния ни прогрес и увеличаването на продуктивността ни. Така и ще се мотивираш ище искаш все повече и повече да изпълваш кутийките си, т.е подсъзнателно ще програмираш мозъка си за изпълнение на повече от поставените задачи. Вместо тикчета Планер България предлагат и доста свежи стикери в различни вариации – така можеш да направиш своя органайзер още по-цветен и позитивен, а резултатите – още по-видими.

Освен задачите, друга задължителна част от ежедневието е грижата за себе си и за здравето ти. Когато попълваш дневното си меню ще придобиеш много ясна представа какво консумираш и ще можеш да коригираш, ако имаш нужда от сваляне на килограми или подобряване на физическото си състояние. И като говорим за здраве – имаш възможност ежедневно да записваш колко вода си изпила и дали си спортувала – така, ако едно от двете не е достатъчно ще стои там написано и ще те подтиква да го подобриш. Все пак това е инструмент за успех и развитие, служи да те ръчка!

Планерът ти помага и с финансовото планиране, което според мен е слабото място на 95% от дамите. В полето с банкнотките, точно под „Бележки“ можеш да записваш всекидневно приходите и разходите. Така ще придобиеш реална представа какво се случва с парите ти-очаквай изненади в този аспект. И още нещо важно – всяка заета дама й се налага да минава през магазина поне веднъж дневно – със списъка за пазаруване няма да забравиш нищо!

Планер е много повече от просто един обикновен органайзер – това е инструмент, който ти помага да определиш твоите краткосрочни и дългосрочни цели и да ги включиш в ежедневието си. Разработен е да ни насърчава да планираме бъдещето, да оценяваме миналото, но най-важното – да действаме в настоящето! Планерът е ключът към един нов начин на живот – подредения живот, за които мечтаем – там, където времето ти стига за всичко. Създаден е за всяка заета дама, независимо дали е собственик на бизнес, мениджър в компания, предприемач, служител в корпорация, майка, студент или каквото още се сетите – той служи на всеки, който иска да се развива и успява ,или просто има нужда от помощ, за да постави ежедневието си в ред.

Самият планер включва 200 страници, като е разпределен спрямо делничните дни. Създателите споделят, че до скоро е включвал 365 страници, но обратната връзка от клиенти е била, че тежи повече от необходимото, а те планират предимно делничните си дни, като свободното време прекарват без план.

Има и два по-специални планера – мъжкия и сватбения планер. В мъжкият планер има само ежедневни страници, разработени малко по-различно за мъжете Те са 200 броя и има страници с редове за бележки. Съответно има възможност и за комплект – планер за двойки, мернах в сайта и едни доста симпатични чашки към тях – хей така, да си започвате сутрините целеустремени заедно.

Сватбеният Планер за мен е истинска находка и съжалявам, че не съм го имала под ръка за своята сватба – щеше да ми е от полза! Съдържа всичко необходимо за подготовката на перфектното празненство:

▫️Планер за сватбения бюджет

▫️Списъци за гости

▫️Забранени дати за сключване на брак

▫️Идеи и вдъхновение

▫️ Сватбен Планер по месеци

▫️Актуални цветови схеми

▫️ Планер за тоалета на булката

▫️Списък с ритуали и обичаи

▫️Списъци за музика, фотография и ресторант

▫️Декорация за сватбата

▫️Списък за извънредни ситуации

▫️Списъци за разпределение на масите

▫️Програма за сватбения ден

По този начин бъдещите булки могат да спестят услугите на сватбена агенция и да пожалят нервите на кумата, бъдещия си съпруг и всеки друг „помощник“- могат да предвидят и планират всичко сами. Препоръчвам на Планер България да направят и един планер за други големи събития – като кръщенета, абитуренски балове и др, или просто планер за оргазнизиране на голямо събитие – шаблон. Аз лично ще го оценя високо!

И накрая, но не на последно място – да поговорим за дизайна. Тези женски органайзери се предлагат в близо 10 вариации на корици, като има възможност и за персонализиране, чрез изрисуване на корицата по Ваше желание от професионален художник. Няма да коментирам колко обичам аз персонализирането, но наистина – адмирации за идеята. Планер България обещават много изненади в новата колекция – леко съм нетърпелива какво още им е хрумнало! Можеш да разгледаш всички актуални предложения на www.plannerbg.com или в социалните мрежи @plannerbulgaria.

Аз лично вече започнах да систематизирам и подреждам със своя планер, очаквай скоро обратна връзка до къде съм го докарала този път с дисциплината. Нека си го кажем – „мързелът не мори, но мъчи“

Доказано е , че отнема 66 дни да се изгради един навик, така че стискай палци да устискам и този път и да мога да се гордея със себе си и резултатите си! Ако и ти решиш да се довериш на точно този инструмент за постигане на целите си – с Планер България сме ти подготвили 10% отстъпка за всички продукти на техния сайт с код madebye. Пожелавам ти много изкачени върхове и постигнати цели. И не забравяй да ми споделиш как се случват нещата при теб.

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *