Блог

„Какво ще вечеряме“ – или кошмарът на всяка домакиня

Ах, колко го мразя този въпрос. И мъжът ми и той го мрази. Сигурно и децата един ден ще го намразят. Темата с храненето на семейството е стара като света и необятна като вселената.

Убедена съм, че няма домакиня която да не е чувствала студена пот и тръпки по гърба си, замисляйки се за изхранването на семейството. За да стане още по-забавно повечето домакини в 21 век , имаме и множество други ежедневни роли и забавления като работа, следване или др – За да може картинката да стане по-приятна, а удоволствието от готвенето да бъде сведено до минимум, не за друго. Мръсните чинии са просто бонус към цялото нещо.

В този пост няма да си говорим за диетични менюта, няма да те залея с многокомпонентни рецепти, с които да впечатлиш гостите си , но ще се опитам да ти дам прост отговор на въпроса „какво ще ядем?“.

Неусетно отново се върнахме на темата с планирането, но този път ще планираме в кухнята. Ще се опитам да ти дам няколко готови решения за всеки вкус, с които да се пребориш с рутината на семейното меню и да спестиш малко време и енергия.

Разбира се, за такава отговорна задача, съм поканила и подходящ помощник. Представям ти Василена. Тя е на 22 , но нека това не те подвежда. Васи е хоби готвач. Обича да експериментира с вкусове и се наслаждава на храната като цяло, а профилът й изглежда повече от апетитно (можеш да се обедиш сама на @vasilenaskitchendiary в Instagram). За себе си казва, че прави всичко от сърце и с щипка любов и затова всичко й се получава – съветва и теб да последваш нейния пример.

С нея сме ти приготвили няколко предложения за ежедневното меню на цялото семейство – нищо претенциозно или трудоемко за готвене, просто вкусна и питателна храна. Постарали сме се, да изберем лесни рецепти, които могат да се приготвят с разнообразни продукти и се приготвят лесно, с наличните във всеки дом уреди (ако очакваш рецепта за идеалното фондю или за някой сложен десерт с многолистно тесто – това не е твоят пост). Менюто е насочено към разнообразното и питателно хранене на цялото семейство.

Васи ти е създала препоръчително седмично меню с до 4 хранения, което да ползваш като шаблон, за което много, много, много й благодаря! Преди да ти го представя обаче, нека поговорим за пълноценното хранене и какво трябва да знаем, когато поемаме отговорността за изхранване на семейство. Изрично подчертавам, че това са съвети как организмът да задоволи всички свои нужди, а не как да се поддържаме в перфектна форма или да отслабваме. Ето и основните правила, които трябва да знаеш:

1. Трябва да се избягват полуготовите храни, както и консервираните. В тях се съдържат много консерванти и сол. Необходимите на организма храни, това са богатите на витамини, минерали и целулоза. Такива са пресните плодове и зеленчуци, прясното месо. Ежедневно изяждай поне 5 порции плодове и зеленчуци. Една порция се равнява на един пресен плод или резен диня, чиния салата или чаша плодов сок. Избирайте цели или нарязани продукти и ограничете сока наистина до въпросната чаша на ден. Картофът не е от здравословните зеленчуци, въпреки че е сред любимите ми гарнитури, има лошо влияние върху кръвната захар.
2. Добре е количеството на червените меса да се намали, по 1-2 порции на седмица. Тези меса влизат в групата на храни с наситени мазнини. Мазнините са необходимо зло в храненето, но е добре да заложиш на предложения с ненаситени такива – като ядки, семена и риба. Като цяло добре е да консумираш повече риба и морски дарове. Рибата, особено тлъстата риба, влияе добре на холестерола, тъй като е богата на минерали и протеини. Разбира се, ако не живееш с някого, като моят мъж, който не хапва нищо, което живее във вода и не дава да се приготвя нищо подобно вкъщи, заради миризмата – тогава си ядеш рибата и скаридите навън, по възможност когато си с приятелки. 🙂 Увеличената консумация на ядки и семена ще се отрази добре на организма и ще ви осигури правилно хранене. Правилото е, че 30 грама ядки и семена на ден са отличният избор, който осигурява нужните мастни киселини за регулиране на холестерола.
3. Солта е вредна и трябва също да се консумира в ограничено количество. Така се избягва високото кръвно налягане и коронарна болест на сърцето. За овкусяване на храната могат да се ползват билки, люти подправки, лимонов сок, с разнообразни подправки: пресни или изсушени. Те не съдържат мазнини и са много по-полезни, отколкото солта.
4. Количествата захар трябва да се сведат до минимум. Захарта се абсорбира много бързо и повишава кръвната захар, а това увеличава риска от диабет и атеросклероза. Имах предвид, че плодовете също съдържат захари – фруктозата. Наистина, загърби остарелите вафли и шоколадови десертчета и ако изневеряваш на това правило – прави го с по-домашни предложения, като например някой вкусен сладкиш. Не си струва напълно да се лишавате от сладко. Пълното ограничаване от нещо ще ви накара да намразите здравословното хранене. Пък и организмът си иска своето – не сме от желязо. 🙂
5. За пълноценно хранене е добре да се увеличи консумацията на варива и пълнозърнест хляб. Те трябва да дават от 50 до 70% от калориите на ден. Имай предвид, че идеалният вариант е да не ядеш хляб и паста (дори и пълнозърнести), тъй като това са представители на технологично преработените храни. За да си максимално в здравословната линия, е добре зърната да са цели и да са преминали през минимална обработка, същото важи и за пълнозърнестите храни. Трябва да прецениш и дали глутенът те притеснява и да се довериш на безглутенови – като кафяв ориз, просо, царевица, елда, киноа и т.н. или си обичаш лимец, пшеница, ръж и др. и не си готова да се откажеш от тях.

Не веднъж съм казвала, че появата на нов член на семейството е идеален момент да подобриш начина на хранене на цялото семейство, а Бог ми е свидетел – аз имам доста за подобряване. Опитай се да въвлечеш всички членове на семейството в здравословното хранене. Нека децата ти помагат в готвенето, ако нямаш такива – включи половинката. Това ще се превърне в полезен за децата навик и споделено време за теб с любимите ти хора.

За да ти дам все пак и някаква експертна оценка за правилното детско хранене в няколко точки ще ти представя метода на Харвард Kid’s Healthy Eating Plate. Този модел се доближава максимално до моите разбирания за здравословно, балансирано и пълноценно меню и според мен е добра основа за твое собствено проучване по темата. Изобразява се чрез шарена детска чиния, в която откриваш правилното разпределение между вода, зеленчуци, пълнозърнест хляб, месо и др. Основните принципи на този метод са:
1. Колкото повече и разнообразни зеленчуци – толкова по-добре!
2. Консумирайте много плодове от всички цветове!
3. Използвайте цели зърнени култури или пълнозърнести храни, при минимална обработка.
4. Като протеинови храни избирайте бобови култури (леща, нахут, боб, грах) и други здравословни хранителни източници като ядки , семена и др. и животински източници като риба, яйца и др.
5. Избирайте само полезни мазнини и ограничете максимално червеното месо (говеждо, свинско и тн).
6. По темата с млечните продукти все още няма окончателно становище, дали са полезни или не. При всяко положение се препоръчва ограничено ползване, но с няколко трика може да консумираш, без да усещаш лишение. Пример: ползвай кисело мляко, вместо сметана или консумирай обезсолено сирене.

Вдъхновението за този пост открих в нуждата от готови решения в кухнята. Истината е , че не съм фен на супер-храните, нито се увличам по така модерните healthy тенденции, обичам и традиционна кухня, искам и да ям по-малко сладко – абе една нормална българска женица. Идеята беше да дам отговор на вечният въпрос „Какво ще ядем“ и то с вкус. Затова потърсих и Васи, за да създадем заедно нещо полезно и да ти дадем свежи идеи какво можеш да сервираш на семейството си. В този пост ще ти представя освен фактите и нейните предложения за седмично меню. За понеделник съм ти подготвила пост с моите готови решения и с един лесен и модерен вариант на домашно приготвената кухня. Но да се върнем на този пост и на предложенията на моята гостенка…

Несъмнено и тя е на моето мнение, че въпросът, който най-много дразни една домакиня е „какво има за вечеря“. И това е напълно разбираемо, имайки предвид забързаното ежедневие и обема работа , които представлява едно меню като закуска, обяд и вечеря. В един момент кухнята се превръща в омагьосан кръг, от който няма излизане, а повтарящите се ястия започват да будят недоволство в цялото семейство, което пък те дразни жестоко, защото не са си малко усилията да планираш и приготвиш, пък и се пазарува все пак. Именно това е първият проблем, с който трябва да се справим преди да започнем да готвим!

Васи те съветва да планираш заедно с половинката си менюто за цялата седмица и да напазарувате необходимите продукти през уикенда. В съставянето на списъка на пълното меню за семейство за една седмица трябва да се вземат под внимание вкусовете на всеки член от семейството, вашите финансови възможности, някои сезонни особености. Според мен можеш да направиш пазар на основните продукти веднъж седмично, но плодовете и зеленчуците купувай ден за ден, най-много за два, така си гарантираш тяхната свежест. Аз лично избягвам големите вериги за пазар на точно тези продукти, предпочитам кварталния пазар или малкия плод и зеленчук на съседната уллица. Като се вземат предвид принципите на балансираното хранене, във вашия списък трябва да присъстват следните продукти:
яйца;
домашни птици;
месо;
мляко, млечни продукти;
морски дарове, риба;
зърнени култури;
растителност, зеленчуци;
подправки;
плодове и зеленчуци;
растителни масла;
безквасен пълнозърнест или ръжен хляб.

Разбира се това са основни продукти, ти можеш да комбинираш, заменяш и експериментираш по свой вкус. Според мен това са продукти, които винаги трябва да имаш под ръка, и с които можеш да комбинираш пълноценно блюдо (освен хляба, аз не държа на него и залагам на други тестени изделия). Има някои неща, които всяка жена трябва да включи менюто за семейството – салати, супи и месо/риба. Истината е, че пълноценно меню можеш да направиш буквално с тези няколко компонента. Не е нужно да избираш времеемки или сложни рецепти, в крайна сметка винаги можеш да поднесеш гриловано пиле или риба и да разнообразяваш гарнитурите. Ето ти няколко прости рецепти, с които да излезеш от всяка ситуация.

1. Крем-супа от всичко – да живее пасатора. Много готин вариант, особено ако имаш и бебе, което ще може да си похапва като пълноправен член на семейството. Рецептата за зеленчукова крем-супа е подходяща дори и за най-младите и неопитни готвачи, както и за всяка студентска квартира. Зеленчуковата крем-супа освен, че е много лесна за приготвяне е много вкусна, а и много засищаща, особено, ако към нея се прибавят шепа ароматни крутони. Може да я приготвяте от картофи, моркови, тиква, целина, броколи, грах и др.
2. Салати – за моя съпруг например това не е храна, но за теб и децата комбинация от различни сезонни продукти и ядки например би могла да е повече от питателна. В някои видове салати могат да бъдат добавени месо, морски дарове, колбас, сирене, яйца, плодове и други. Най-често салатите биват заливани със маслинено или слънчогледово олио, смесени с оцет (сос винегрет) и добавена готварска сол. Аз обичам цитрусови дресинги и в следващия пост, ще ви дам една лесна рецепта, подходяща както за салати, така и за риба и пилешко.
3. Пица с пълнозърнесто тесто – най-често ти иде да поръчаш пица и да се миряса, ето и някой предложения, с които можеш да си създадеш питателна и здравословна пица с различни комбинации от вкусове. Пицата е супер възможност да включиш всички в готвенето , превръщайки го в игра. Децата обичат да местя и момченца, и момиченца. Направете красива декорация, комбинирайте цветове чрез разнообразие от зеленчуци. Трябва само да замесиш гладко тесто, а след това да го покриеш и оставиш да почива за 40-50 минути на топло място. Готовото тесто се ползва за игра и впоследствие се разточва на кора. Отгоре се намазва с доматено пюре, разпределят се тънки резенчета месо, риба ,морски дарове или каквото още ти хрумне и заленчуци по избор. Поръсва се с тънка струйка зехтин, сол и босилек и се пече в умерена фурна, докато хване приятен загар. Ако искаш, към края на печенето, поръси с малко настърган кашкавал и запечи до разтопяването му. Пицата е супер инструмент, да включиш здравословното във визията на любима вредна храна и с правилните продукти на твоя страна- би могла да ти е силен съюзник в борбата ти за балансирано храненеу дома.
4. Зеленчукови кюфтенца – те са любимо хапване за всички. Поднесени като предястие или гарнитура, със сосове, към салата или месо – всякак ги харесваме. Изберете си вашата рецепта. Те могат да бъдат най-различни – от картофи, нахут, тиквички, леща, зеле, спанак, лимец, елда и др. Очаквай моята мултифункционална рецепта още в понеделник.

И неусетно стигнахме до предложението за седмично меню на моя специален гост Васи. Предложенията и са съобразени с абсолютно реалистичните времеви диапазони за приготвяне на всяко от ястията – до 20 минути за закуска и до час за вечеря. Продуктите са непретенциозни, питателни и достатъчно разнообразни и се надявам да ти бъде полезно:

Понеделник
Закуска: Сандвич с крема сирене, шунка и чедър
Обяд: Картофена крем супа с крутони и сирене + плод
За ученика: Тортила сандвичи със зеленчуци + плод
Вечеря: Грилована риба със зеленчуци + картофена салата

Вторник
Закуска: Плодова салата с кисело мляко
Обяд: Омлет с бекон + ябълка
За ученика: Картофени кюфтета + салата от зеле и моркови + плод
Вечеря: Пилешка пържола с картофи соте + шопска салата

Сряда
Закуска: Сандвич с яйце и сирене
Обяд: Картофени кюфтета с млечен сос + салата от зеле и моркови
За ученика: Руло „Стефани“ + плод
Вечеря: Спагети „Карбонара“ или „Болонезе“

Четвъртък
Закуска: Принцеси с кашкавал
Обяд: Сьомга със зеленчуци на скара + шоколадов мус
За ученика: Пържени кюфтенца + домат и краставица
Вечеря: Крем супа от броколи със синьо сирене и крутони + плод

Петък
Закуска: Кисело мляко с корнфлейкс
Обяд: Ризото със зеленчуци и пилешко месо + парче торта
За ученика: Сандвичи с пуешко филе, чедър и зеленчуци по избор + плод
Вечеря: Пица асорти + плод

Събота
Закуска: Бананови палачинки
Обяд: Мусака + таратор
Следобедна закуска: Брауни чийзкейк
Вечеря: Пилешко с ориз и зеленчуци на фурна + плод

Неделя
Закуска: Одринска баница със сирене
Обяд: Гювечета със суджук и наденица
Следобедна закуска: Плодова пита
Вечеря: Пиле фрикасе

Надявам се нейното примерно меню да ти допадне и направи седмицата ти поне малко по- организирана и спокойна. За още кулинарни вдъхновения, може да последваш Васи в Instagram @vasilenaskitchendiary, сигурна съм че ще откриеш не едно и две изкушаващи предложения, а и ревюта за не малко ресторанти в София и страната. Аз обещавам още в понеделник да те зарадвам с продължение по темата – моите предложения за седмично меню, кои уреди трябва да има една уважаваща себе си домакиня и една модерна алтернатива на готвенето у дома.
За сега ти пожелавам успех с балансираното изхранване на семейството. И един приятелски съвет на вратата- ако някой път ти идва да теглиш една майна и да поръчаш бургери за вкъщи – направи го, насила хубост не става! А в следващият пост очаквай най- балансираният начин да си поръчаш храна, без вина 🙂
Поздрави,
Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *