Блог

Какво има за вечеря vol.2 или още малко готови решения

Продължаваме темата за балансираното изхранване на семейството. В този пост ще се опитам да разсея съмненията ти, че са необходими невероятни умения, кантови усилия или модерни съоражения в кухнята, за да изпълниш добре този си дълг.

Кулинарията е изкуство и определно, за да бъде твоя професия ти тябва талант, за да сготвиш вкусно обаче – не! Аз самата съм фен на изчистените вкусове (не че с правилните подправки, не можеш да направиш чудеса) и бързите рецепти. За да те убедя в леснотата на изпробваните, не времеемки и вкусни рецепти съм ти приготвила моите любими предложения, подходящи за наближаващия пролетно – летен сезон. Подготви си нещо за писане, защото този път ще има рецепти, ще има и предложения за различни продукти, за които можеш да ползваш същите тези рецепти 😉

За начало обаче съм ти приготвила друго – нужното „оборудване“. Ще се очудиш колко прости представители на посудата са ти нужни , за да сготвиш бързо и вкусно за теб и твоето семейство. Ето и списък на предметите, без които не мога да сготвя:

Тава – за печене, може да добавиш хартия, ако си от по-ентусиазираните. Това е – обикновена тава. Може на баба ти, може йенска, може и някоя модерна, просто имай поне една тава.

Грил тиган – спасението в здравословната кухня. Мяташ, обръщаш, сервираш. Всяка уважаваща себе си работеща жена трябва да притежава такъв тиган, защото това е най-бързият вариант да сготвиш нещо вкусно, питателно и с малко мазнина. Ако нямаш , за около 20 лв можеш да се сдобиеш с такъв, даже да си поръчаш онлайн- просто си купи такъв още сега! Имай впредвид, че скарата овъглява месото и го прави леко вредно за консумация.

Пасатор – за бебе, за супа, за семейството – си трябва пасатор. Също от 20 лв нататък можеш да си избереш доста приличен и качествен представител на този тип уреди. Направо с тигана – грабвай и един такъв и не му мисли много – много.

Тенджера – ами ползва си се, безспорно. Една средно голяма тенджера би трябвало да ти е напълно достатъчна, в зависимост от колко души е твоето семейство. Няма да обеснявам за какво ще я ползваме – за всичко, ти си знаеш.

Няма да ти изброявам купите, бъркалките и разни такива, но това са основните принадлежности, които ще са ти необходими.

Започвам с примерното меню, като през седмицата ние не обядваме заедно, затова съм включила обяд единствено в уикендите. Аз използвам обедите през седмицата, за да наваксвам с порциите плодове и ядки- и се храня повече стил gran&go.

1. Понеделник
Закуска – сварени яйца с резенчета краставица или авокадо
Вечеря – Салата цвекло, моркови и ядки и Пуешко с кафяв ориз (можеш да си го приготвиш с всяка рецепта за пиле с ориз)
2. Вторник
Закуска – сандвич с пълнозърнест хляб, крема сирене и сьомга
Вечеря – спаначена крем супа и пълнозърнести спагети със зеленчуци и пилешко/морски дарове (спагетите са супер вариант, тъй като има доста рецепти за сосове с различни съставки. С наближаването на пролетта те съветвам , да се откажеш от готовите сосове и да заложиш на пресни продукти)
3. Сряда
Закуска- овесени ядки с кисело или прясно мляко
Вечеря – Салата от цедено кисело мляко, краставици и орехи и зеленчукови кюфтенца
4. Четвъртък
Закуска- плодова салата
Вечеря – салата от спанак, ядки и ябълки и гриловано пилешко филе. Можеш да си приготвиш студен дресинг от зехтин, мед, лимон и горчица за филето, придава му много свеж вкус.
5. Петък
Закуска – Кекс по избор (най- лесно да си го приготвиш от предния ден, ще ти дам една доста свежа рецепта с лимец)
Вечеря – морковена крем супа с пълнозърнести крутони и филе от бяла риба с гарнитура от печени зеленчуции (бялата риба става супер на фурна с масло и олио, добавяй винаги малко олио или друга мазнина към маслото, за да не изгори)
6. Събота
Закуска – пържени филийки с мед и орехи
Обяд – салата от домати със сирене и пълнени чушки
Вечеря – пълнозърнестта пица по избор за цялото семейство
7. Неделя
Закуска – гофрети (за гофретите също можеш да откриеш доста щадящо рецепти из нета)
Обяд – Шопска салата и мусака (като ще ти дам идея как картофите може да се заменят с тиквички)
Вечеря – картофена крем супа и телешка яхния с грах и моркови

Ще забележиш, че най- времеемките рецепти умишлено оставих за уикенда. За пицата коментирахме и в предния пост, че е супер игра за децата, така че в събота може да се отдадете изцяло на месене, точене и декориране. Телешкото е капризно месо и се нуждае от повече време за приготвяне, за да бъде в идеален вид и затова ти препоръчвам също да остане за уикенда, но за мен е задължителен елемент в седмичното меню.

И стигнахме до рецептите. Моята идея е да ти дам общите насоки, като ти вече ще си ги достъкмиш по твои вкус. Както вече изтъкнах в предният пост – без салати и супи не ства. Пилешката супа, супата топчета и другите традиционни за нашата култура супи са супер вкусни предложения, но за съжаление доста времеемки, затова не намериха място в моето меню. Не че не ги готвим или ядем- напротив, но определено отпадат като вариант за през седмицата, по- скоро са вариант за разнообразяване на менюто за уикенда. Аз залагам предимно на крем супите и ще ти дам някои насоки за тях:

Крем супа с картофи- 6 порции
Необходими продукти:
1 кг. картофи
2 бр. моркови
1 глава стар лук
краве масло – 30 грама
прясно мляко (може нискомалсено ) 100 мл
Стъпки за приготвяне:
Почистете и подгответе морковите, картофите и лука. Сложете ги да се варят до омекване в осолена вода (до омекване означава, да можеш лесно да ги набучиш с вилица). Пасирай сварените зеленчуци до получаване на еднородна смес. NB- запази водата , в която са се варили, ще ти влезе в употреба. Към пасираните зеленчуци добави маслото, прясното мляко и около 500 мл от водата на зеленчуците. Разбъркваш добре до получаване на хомугенна смес и връщаш на котлона на не моного силен огън, за не повече от 10 минути. Така се прихотвя любимата ми крем супа, най-хубавото е , че можеш да използваш тази рецепта за всяка крем супа, която ти хрумне – морковена, спаначена (която много си отива с кисело мляко между другото), тиквена (сега хващаме тъкмо края на сезона на тиквата), от целина, праз и много, много , много други.

Пълнозърнест хляб без месене – хлябът не е най – любимата ми част от менюто , признавам. За съжаление си е необходимо зло, а и моят мъж без хляб на массата – не сяда. Давам ти ена бърза рецепта за пълнозърнест хляб, които можеш да ползваш за сандвичите за закуска или за крутоните за супата – ти решаваш.
Необходими продукти:
2 чаени чаши пълнозърнесто брашно
семена – по избор, може и без
1 чаена лъжица сода
4 чаени лъжици – ябълков оцет
2 чаени лъжици фина сол, най- добре хималайска
1 чаена лъжица кафява захар
гореща вода
шарлан / зехтин – шарланът може би ти звучи много екзотично, но не се подвеждай. Това е студено пресовано слънчогледово масло, без химични добавки, включително и консерванти. Ако все пак решиш да е зехтин – очкавай традиционния му мирис, да се усеща и в хляба.
Начин на приготвяне:
Забъркваш суха смес от брашното, семената, содата и оцета. Подправяш със солта и захартаи добавяш малко мазнина (зехтин/шарлан). Бавно и постепенно испваш гореща вода, разбърквайки до получаване на лепкава каша. От втасване нужда – няма. Във форма за хляб или тава поставяш хартия за пече и разтиляш сместа равномерно. Пече се около 30минути на 200 градуса. При вадене е хубаво , да сложиш отгоре кърпа или найлон , докато изстине, за да може коричката да омекне. Това е 🙂

Кекс от лимец
Необходими продукти:
4 бр. яйца
1 чаена кафява захар
2/3 чаена чаша олио – шарлан
2 чаени чаши брашно от лимец
1 бакпулвер
1 ванилия
½ чаена лъжичка сода за хляб
Начин на приготвяне:
Първо разбиваш яйцата със захарта и олиото. Последователно добавяш в този ред брашното, ванилията, бакпулвера и содата, като бъркаш непрекъснато. Тази рецепта може лесно да се пригоди по твой вкус – добави ябълки, моркови, стафиди или друг продукт по твой вкус накрая, ако използваш плодове – трябва да са настъргани. Загрей фурната на 200 градуса и изсипи сместа в предварително намазана смазнина тава. Пече се около 30 минути , като за
кекс се проверява с клечка за зъби.

Мусака:
Един от любимите ми представители на българската кухня. И любима моя рецепта, която отново може да се променя на воля, включително да се приготви без кайма – с тиквички и картофи и става чудесна. В гръцката вариация – се приготвя с тиквички, кайма и ориз.
Необходими продукти:
1 кг. тиквички
500 гр. кайма
2 бр. стар лук
2 бр средно големи домати
по желание магданоз (аз не обичам)
2 суп. лъжици брашно
2 супени лъжици
1/2 чаена лъжица черен пипер
1/2 чаена чаша олио/ шарлан
За заливката:
2 бр. яйца
2 чаени чаши прясно мляко
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици краве масло
Тук ще ти дам и един малък жокер, можеш да изпробваш вместо заливка да сервираш и с лек млечен сос. Особено за лятото придава страхотен вкус – трябва ти само кисело мляко, малко копър, малко чесън и сол.
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за мусака от тиквички с кайма е подготовката на тиквичките, но можеш да пропуснеш каймата и да следваш стъпките за идеален вегетариански резултат. Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипваш тиквичките в дълбок тиган или тенджера, в които си сгорещила ½ от предвидената мазнина, след което ги поръсваш с брашното, добавяш и ½ чаена лъжица сол и разбъркваш добре, докато брашното се разпредели равномерно. Запържваш тиквичките за около 5-6 минути. След това изсипваш тиквичките в тавата, в която ще печеш мусаката и ги оставяш да изстинат.
В тиган сгорещи останалата мазнина и добави към нея ситно нарязаните глави лук, след което разбъркай. След като лукът омекне добавяш каймата и разбъркваш добре, за да не остане на бучки. Добави настърганите домати, черния пипер и ½ чаена лъжица сол и разбъркай. Оставяш сместа да поври, докато водата се изпари, тогава добавяш и ситно нарязания магданоз, ако си преценила да ползваш такъв. След това изсипваш каймата в тавата върху тиквичките, разбъркваш добре и печеш в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
Идва ред за приготвяне на заливката за мусаката от тиквички с кайма. Заливката за мусаката от тиквички представлява сос Бешамел с добавени яйца. Не че не можеш да използваш традиционната заливка за мусака, но за по- интересно реших да ти представя тази. За приготвянето му разтопяваш маслото в дълбок тиган или тенджера, след което добавяш брашното и разбърквате. Запържваш брашното за минута две, след което добавяш прясното мляко и отново разбъркваш енергично. Най-добре е да ползваш тел за разбиване, докато сместа се сгъсти, до степен, че вилица оставя следа в нея. Оставяш сосът на страна, докато поизстине, след което добавяш една чаена лъжица сол и разбитите яйца при непрекъснато бъркане. Разпределяш сместа равномерно върху мусаката. Печем мусаката от тиквички с кайма в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви, което отнема около 30 минути.

Това са моите любими мултифункционални и бързи рецепти. Като добавим, че идва сезона на свежите плодове и зеленчуци, мисля че ще се справим доста добре с изхранването на къщата. Ще се радвам да ми споделиш твоите любими хитринки в кухнята, или ако си пробвала някоя от моите рецепти – отзиви как се е получило.

От друга страна обаче само с рецепти не става. Помага, но остава въпроса за пазаруването, рязането и тн, да не говорим, че все пак си трябва и разнообразие, колко време ще приготвящ кюфтенца от зеленчуци, преди домучадието да писне, независимо колко разнообразни са продуктите, които ползваш?! Все пак се храним с очите – трябва си да се сменя картината от време на време.

Като твой верен съюзник, съм ти приготвила още един жокер, които можеш да ползваш в битката на ежедневното хранене с балансирано меню. Точно защото осъзнавам всички предизвикателства и колко голямо е изкушението просто да поръчаме някаква съмнително приготвена храна в кутия – вярвам че ще оцениш новият ми инструмент за борба с рисковете Chef at Home.

Chef at Home e иновативен продукт, при които поръчваш рецепта със съответните за нея продукти и получаваш кутия, в която освен продуктите и рецептата, откриваш инструкции как да я приготвиш . Не само виждаш продуктите преди да се превърнат във вечеря, но и имаш възможността да изпробваш нови рецепти, без да пазаруваш и запазвайки максимално удоволствието от готвенето. Рецептите са селектирани и описани лично от Сандра Алексиева, автор на най-популярния кулинарен сайт в България – с над 1000 рецепти. Тези рацелтк са създадени така, че да бъдат лесни за приготвяне, независимо дали притежаваш кулинарни умения или правиш първите си стъпки в кухнята. Всяко от ястията е ароматна комбинация от вкусове, която ще зарадва всички у дома – и семейството, и гостите ти. Приготвянето на рецептите не отнема повече от 30 до 90 минути, a продуктите, които получаваш, са с ясен произход от утвърдили се с високото си качество доставчици. Времето за приготвяне можеш да избереш, заедно с рецептата си- на сайта им при всяка рецепта е изписано колко време би отнела да се приготви. Съставките за всяка рецепта са пресни, свежи, вкусни и е препоръчително да ги сготвиш не по-късно от ден-два след доставката.
Продуктите са от утвърдили се с високото си качество доставчици, така че няма нужда да се тревожиш за произхода им.

Chef at Home e предназначен за всеки, който има забързан начин на живот, но търси домашно приготвената вкусна храна, за която рядко му остава достатъчно време. Услугата дава възможност дори на този, който е начинаещ в кухнята, да се почувства като истински шеф-готвач в собствения си дом, като мотото им е “Всеки може да готви”. Доставката към момента е само за град София и ако искаш да получиш кутията си в рамките на същия ден, трябва да направиш поръчка до 11:00 ч. Можеш да направиш и предварителна заявка, като се доставя до 20:00. Разнообразието от рецепти би задоволило всеки вкус, като можеш да избереш местни и безместни ястия, сезонни предложения с актуалните за сезона продукти , в различни порциони, така че да не остава нищо в чиниите. Цените зависят от рецептите на които се спреш , но 4 порции тиква с елда можеш да намериш на цена от 19 лв, винен кебап за 29 лв, а телешко на цена от 49 лв , всичко за 4 порции. В менюто можеш също да откриеш рецепти за сьомга, салати, пълнени чушки и какво ли още не. Освен възможността да пропуснеш пазара и да отделил малко време за себе си – с тази услуга развиваш кулинарните си умения и развиваш рецептурника в главата си. Можеш да научиш повече за тях в социалните мрежи (Facebook & Instagram) на Chef at Home BG или www.chefathome.bg.

Вярвам вече нямаш право на оправдания и трябва да се заемеш активно с балансираното хранене у дома, независимо дали отглеждаш деца, половинката си или само себе си. Дали сама или с малко помощ, зависи от теб , но не забравяй – всичко е в твоите ръце! Грабни сега животът , за които мечтаеш и ако искаш да си в добра форма, ще се очудиш колко често не ни трябват диети, а само спорт и балансирано меню, за да изглеждаме повече от добре. Остави си някой сладки моменти със сочен бургер или домашен сладкиш разбира се, но моят съвет е направи ги наистина домашни – не поръчвай готова храна, най-много някоя нова рецепта от Chef at Home.

Пожелавам ти повече вкусни и балансирани моменти около масата с любимите ти хора. И не забравяй – очаквам твоите отговори на вечния въпрос „Какво ще ядем?“!

Поздрави,
Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *