Блог

Снимката на живота Ви или живот като на снимка

Вече всички живеем в социалните мрежи. От както има инстаграм снимките вече просто не са същите. От спомен в албумите, те се превърнаха в социален статус, влияние, дори и повод за възхищение. Наред с всевъзможните програми за обработка , дигитализирането завзе светът ни и ни накара да мечтаем за един по- добър живот, поне на снимка.

Инфлуенсър е една от най- желаните професии в 21 век. Днешните абитуриентки мечтаят за лайкове и безплатни продукти, вместо за успешно дипломиране в някоя от по- традиционните специалности като медицина , право или архитектура например. Всяко поколение със своите предизвикателства!

Реших да поговорим малко за така мечтаните снимки и как да ги постигнем. Имай впредвид , че красивите снимки на световните инфлуенсъри ,минават през многократни обработки с различни програми, включително и професионалните кадри от студийни фотосесии например. Много звезди родни и чужди използват веднъж услугите на фотограф, отделно имат човек, с когото работят по обработката. Това че използваш професионален апарат, или дори професионален фотограф не ти гарантира скриване на несъвършенствата, затова и все повече хора залагат на снимки с телефоните и инвестират в приложения за обработка на кадрите , а често и в специалисти, които да обработят снимките за идеален резултат.

Аз съм малко по- старомодна и не си падам много по обработката. Рядко ползвам и филтърите в инстаграм и повече залагам на концепцията на дадения фотос. Колкото до фотосесиите и наемането на фотограф – за мен са свързани със специални поводи. Задължителна правим Коледна фотосесия, от както Александра се роди, но не за всеки повод ангажираме професионалист – ах, тези модерни телефони! Напоследък се появи един тренд за новородени бебешки концептуални снимки. Аз самата съм обсебена от тези сладички бебешки снимки и категорично живот и здраве бих направила такава фотосесия с бебчо. Също мисля, че е много як подарък за. Baby shower, раждане , погача (до колкото разбрах снимките се правят в първите до 20 дни на малкият човек). Така че очаквай в някакъв момент пост, специално посветен на тази тема. Но нека се върнем на днешната тема и настоящия пост…

Днес си говорим с Виктория Сиракова, която през последните години се наложи като фотограф на звездите, работила с някой от най- големите имена в различни сфери като Галена, Лепа Брена и Стоянка Мутафова и е моят личен избор всеки път, вече няколко години, независимо от повода. Заслужава си да разгледаш звездното й портфолио на www.photogenetika.com Потърсих я, за да ни даде отговори по темите като как да си изберем фотограф, кога ни е нужен такъв и дори как да позираме пред камера. Ето какво ми каза тя за красивите снимки и добрите фотографи:
 
Здравей Вики, благодаря ти че се включваш в темата. Разкажи ни малко повече за теб и това, с което се занимаваш
 
 
-Здравей, и аз благодаря за поканата. С две думи фотограф-мечтател. Моето хоби, фотографията, се превърна в професия преди 6 години. А мечтател, защото мечтая да запечатам всеки един ценен момент от този прекрасен пъстър  свят.  
 
 
Кои са проектите, които най- силно са те вдъхновявали?
-От малка мечтая да снимам с популярни лица, такива, които съм гледала само по телевизията. В момента в портфолиото си имам събрани фотографии на доста такива, както от българската, така и от световната сцена.  
 
Кои са събитията/поводите, на които е задължително да имаш фотограф?
 
-Няма нищо задължително, човек сам преценява, дали иска да инвестира в спомени, които ще останат вечни. Живеем в дигитална ера, но аз смятам, че е редно най- важните поводи и събития от живота, да се отпечатат и съхранят във фотокниги или албуми.
 
Какво да търсим, когато избираме фотограф?
 
– Разбира се първият момент е да харесвате работата му, защото, ако се различават вашите виждания от неговия стил, не смятам, че работата ще потръгне гладко. Други важни неща са   отношението, препоръките и професионализма.
 
Какви идеи за  тематични фотосесии можеш да ни предложиш?
 
– Клиширано, но все пак най- тематични си остават коледните фотосесии. Хората тогава се активизират и празничния дух, който се носи ги кара да искат да запечатат усмивките си.
Тематична би била една предсватбена сесия или след сватбена на място, което е сантиментално за младоженците
Различните идеи са, например будоарна сесия, тематична, която може да е подарък от съпругата за мъжа си на специален повод. Мога да правя сесия с тема инстаграм фотография, която въвеждам в момента. Тема може да ми е различен корпоративен портрет в градски условия.
 
Има ли разлика между работата с деца и тази с възрастни?
 
– Да, до толкова, че децата са неконтролируеми в своите първични действия. Когато възрастните не са се снимали има техники за отпускане пред камерата, а децата са своенравни, понякога инатливи и е нужен по- специален подход към тях.
 
Има ли някаква предварителна подготовка, която е хубаво да се направи преди фотосесия?
 
– Зависи от фотосесията, но основно бих казала, провека на локацията, цялата техника и предварително обсъдена концепция.
 
 
Кога да изберем студийна фотосесия и кога да заложим на фотосесия на открито например?
 
– Студиото предлага възможността да се снима през тъмните части на деня или пък, когато са минусови градусите. Някои сесии изискват само студийна концепция, други само външни снимки и в двата случая според мен трябва да се следва “сценария” и основната идея.
 
Има ли някакви трикове , определени пози или др, които да ни гарантират идеалния кадър?
 
– Да, грешно е разбирането на хората, че са нефотогенични.
В момента чета една книга “ Ръководство за позиране” интересна е да се прочете, както от фотографи, така и от моделите пред камера.
 
Твоите топ 3 за идеална снимка ?
 
-Светлина
-Поза
-Излъчване

Ако искате да разгледате повече от работата на Вики можете да я откриете на www.photogenetika.com или @victoriasirakova в социалните мрежи (Facebook & Instagram). Ако ти трябва фотограф, независимо за какъв повод – препоръчвам ти я горещо. От лични до служебни поводи, от кръщенето на малката до бременната ми фотосесия – аз избирам нея и никога не ме е подвела. Надявам се вече имаш идея за перфектната снимка и ти пожелавам много такива. Аз започвам въпросната книга “ Ръководство за позиране” – интересно ми звучи. Ако ти изскочи още някакъв въпрос по темата с фотосите – винаги можем да попитаме Вики, за което и благодаря от сърце!

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *