Блог

За родината с любов или топ 10 на забележитеностите на България, спиращи дъха ни

“Опознай България, за да я обикнеш “- гласи крилатата фраза. Аз лично България много си я обичам, независимо че не съм я обходила изцяло. За мен основния ни проблем е манталитетът на българина, но това е дълга и не до там приятна тема. Днес съм решила да си говорим за нещо далеч по- приятно, а именно красивата ни природа и местата, които задължително трябва да посетиш поне един път в живота си.

От към природни дадености Бог ни е дал, дал – та се е забравил, както се казва. Малко са държавите, които могат да се похвалят с планини като нашите, море, пещери, реки и редица скални образования – кое от кое по- интересно. В този пост ще се опитам да синтезирам най- красивите ни места, които задължително не трябва да пропускаш. Това не означава , че нямаме още стотици прекрасни локации, заслужаващи да ги посетиш. Напротив , от Копривщица, през Рилските езера, че чак до замъка в Балчик, малката ни държавичка е осеяна със спиращи дъха локации. Но въпреки това, аз имам своите фаворити и това са те:

1. Жеравна – Жеравна се намира на около 250 км от София , в община Котел. Известна е като най- големият архитектурен резерват в България. Пътува се основно по магистралата София – Бургас и е лесно достъпна, с приятни пътища. Жеравна е съхранила българщината в най- автентичната й същност. Самото село може да бъде обиколени за ден (особено, ако се намирате по- близо до самото селце от колкото съм аз в София). Жеравна е живописна? Богата на история и култура. Тук се намира къщата -музей на Йовков, църквата “Св. Николай” , къщата – музей “Руси Чорбаджи” и други. Местността “Добромерица” край Жеравна е дом на две от най- българските събития. Фестивалът на фоклорната носия се провежда ежегодно, в края на Август, аз лично съм се зарекла тази година да го посетя с децата. А Съборът на войводските дружини „Войводска среща“ се провежда всяка година около 18 Юли – рождения ден на Апостола, отново в местността „Добромерица“ .
2. Мандрите на река Арда и Дяволският мост- Място, което посетихме с малката преди 2 години и на което задължително бих се върнала. Пътят не е приятен, но пък в Родопите винаги е повече от красиво. Арда е може би най-впечатляващите реки в България. Тя извира от връх Ардин в Родопите и се влива в Марица на гръцка територия, като по пътя си образува уникални извивки на речното корито под формата на подкова. Попринцип и седмица няма да ви стигне, за да разгледате както красотата на реката , така и забележителностите около нея. Една от тях е Дяволският мост. Мостът е останал в наследство от времената на “турско присъствие” и е построен от не помня вече кой султан, на мястото на стар римски мост. За него се носят стотици легенди , като някой от тях може буквално да разследвате в близките местности. Други забележителности, с които можете да комбинирате са : пещера Утробата,Останките от крепостите Патмос и Кривус и Тракийски скални ниши при с. Дъждовница.
3. Рудник “Цар Асен” – Разположен е в близост до Пазарджик, но пътят е неприятен и няма много табели като цяло. Районът е осеян с редица изоставени рудници, но този очарова с красотата си. Освен, че изоставеният кратер на рудника е много интересен, района на село Цар Асен също разполага с много красива природа.Мястото е странно красиво, но далеч не е 100% безопасно. Може би се дължи и на фактът, че е единствената забележителност в списъка- плод на човешка намеса. На дъното на кратера се е събрала вода, която местните твърдят, че е пълна с всички възможни тежки метали и отровни химически съединения. Дори да преувеличават, вероятно има достатъчно истина в това твърдение.
4. Стобските пирамиди – Само на 17 км от Благоевград, по доста приличен път откриваме тези живописни земни образувания, за които се носят вълнуващи легенди. Тази красота е резултат от разтапянето на ледниците, покривали някога Рила и с времето непрестанно променят формите си. Стобските пирамиди са на вековна възраст и са забележителност, която ще ви остави без дъх. За да стигнете до тях имате около 40 минутна разходка по приятна еко пътека. Можете да разгледате и църквата “Св. Прокопий” в село Стоб, където и свършва пътя за коли.
5. Резерват Ропотамо – Тезерватът се намира в община Приморско, в близост до Бургас. На територията на Ропотамо се намират множество интересни и уникални природни обекти – лиманна част и заливната тераса на река Ропотамо с естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни и плажна ивица, широколистни гори със средиземноморски елементи, дори и красивото блато Аркутино, осеяно с водни лилии, жълти водни рози и папур . В резервата е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на неговата охрана; посещения с научна цел и преминаването на хора по маркирани пътеки. Посещенията на резервата се извършват само по определените и маркирани за целта 8 пътеки за посетители. Всички пешеходни и водни маршрути са маркирани с обозначителни знаци и информационни табели.
6. Пещера Проходна или “Очите на бога” – Пещерата е известна като най- дългия пещерен тунел в стрната. Намира се на приятното разстояние на около 100 км от София, което я прави идеална дестинация за съботно- неделен туризъм. Подобно на Стобските пирамиди, се стига до нея след приятна разходка по равна еко пътека, подходяща за всеки турист. Пещерата „Проходна“ е била обитавана от дълбока древност, най-вече от траките. Обвита в мистерия и загадъчност, този скален феномен респектира с размерите си. А ако си фен на екстеемните преживявания – можеш да скочиш и с бънджи на място.
7. Кръстова гора – Както вече казах всичко що е в Родопите, впечатлява със своята си красота, а често и със своята история. Именно в централната част на Родопите се намира и Кръстова гора- свято място, за всички вярващи. Комплексът привлича хиляди туристи ежегодно, тъй като се вярва че именно там е заровена част от Христовия кръст. Местността обхваща църквата Покров на Пресвета Богородица, от която по алея до върха на хълма е разположен комплекс от параклиси, които са посветени на 12-те апостола.
8. Заливът “Болата”- Заливът св намира в близост до къде – къде по- популярния нос Калиакра, над Варна. Гледката е достойна за сцена на всяка Холивудска продукция. Болата” е първият български залив, който влиза в Клуба на най-красивите заливи в света.Именно заради това признание залив Болата и фантастичния плаж към него набират все повече популярност и биват посещавани от много хора, искащи да зърнат или просто да се полюбуват на това невероятно място. Смело може да бъде наречен една от перлите на Северното ни Черноморие. Лично аз напоследък предпочитам живописните и доста по- запазени пейзажи на тази част на Черноморието, за сметка на залетите с бетон Созопол и Слънчев бряг.
9. Мелник – Мелник е разположен в живописен планински район в югозападните поли на Пирин планина. Това е най-малкия български град, но за сметка на това най-богатия на винарски изби. Освен избите, града е запазил автентичните си къщички от едно време. Да се разходите из главната улица ще ви отнеме само няколко минути, но можете да се наслаждавате с дни на симпатичните къщички и механи. Наблизо се намират Мелнишките пирамиди и Роженският манастир, които си заслужава да се посетят.
10. Райско пръскало – известен още като Калоферско пръскало или Голям джендемски водопад е водопад, намиращ се на Пръскалска река, ляв приток на Бяла река. Той е най-високият водопад на Балканския полуостров. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Това са моите топ 10 на забележителностите в България, които трябва да видиш. Безспорно класацията може да се разгърне до топ 20 или топ 50. Кои са твоите любими предложения за отдих из родината? Времето е очудващо слънчево (особено за месец Март) и приканва към съботно- неделни приключения. Макар и вече в последни месеци на бременноста и аз се чудя на къде да хвана първо. А ти?! Пожелавам ти слънчеви мигове из красивата ни природа през уикенда, а другата седмица пак ще сме с Анелия и ще си говорим за модните писъци този сезон.

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *