Блог

Ресторантът на шеф Андре Токев – yes or no?!

Ето го и отдавна обещаното ревю за ресторант Андре от шеф Токев. Доста му се чудих на този ресторант. Нали знаеш – една от тези неприятни ситуации , стил “ни така- ни иначе”. В крайна сметка любопитството и лакомията в мен надделяха и направих резервация за именния си ден. Тук е момента да ти кажа, че по- скоро няма нужда от резервация. Ние бяхме неделя на обяд (на Цветница) и имаше достатъчно места. Ресторантът е просторен и по- скоро биха могли да ви настанят по всяко време.

Искам да знаеш, че аз не съм хоби готвач, не се храня редовно в ресторанти със звезди Мишелин и като цяло умирам за скара! Въпреки това съм естет и чревоугодник- обичам да ми е вкусно … и красиво. Имам високи критерии, когато посещавам скъпи ресторанти, като освен храната, следя под лупа атмосферата и обслужването. За съжаление повечето такива ресторанти са твърде претенциозни за моя вкус и по мое мнение , не са насочени към по- младите хора.

Неслучайно храната е една от най- инстаграмваните теми. Няма как в news feed-a ти да не се прокрадне поне една красива снимка на добре стилизирана чиния, а харесаш ли я – Instagram започва да открива цял нов свят пред теб! Аз така се запалих по тези живописни картини, че вече следвам няколко страници , свързани с плейтинг или принадлежащи на професионални готвачи. Честно казано кулинарията в 21 век е преди всичко изкуство. Ако ти е интересно и искаш да разгледаш , това са част от любимите ми страници – @theartofplaiting @hysonic @jankovic.dusan @michelinguide @chefmattworswick @_chef.life_ @bestchefs_blog

Наслаждавам се ежедневно на творения в тези страници и вярвам, че човек заслужава от време на време да се “поглези” с подобно блюдо. Разбира се не очаквам подобно съвършенство в домашния условия, нито бих се заела да се усъвършенствам в тази посока. Определено обаче го очаквам, когато посещавам ресторант на някой от журито на Мастър Шеф.

Преди 2 години преживях изключително разочорование с ресторанта на шеф Виктор Ангелов, в Софийския квартал Лозенец. Аз не се храня редовно в подобен тип ресторанти, обикновено се спирам на изискани локации при поводи. Очаквам определено отношение от персонала, приятна атмосфера и пак казвам – вкусна и красива храна. За съжаление не бих оценила с повече от 3 от 5 ресторантът на прослувутия шеф и по- скоро бих изхарчила парите си другаде.

Все пак по темата. Моят вкус е определящ за усещането ми. Затова е нужно да ме разбереш правилно. Аз съм чреувогодник- не гастроном. Гурмето не е съвсем моето, защото освен да ми е красиво, очаквам да се наям. Типично по български, изисквам цената на храната, освен на качество да го докарва и на количество. Голямо разочарование в отношение количество на храната са например веригата Кактус на шеф Манчев (мнение, което споделят редица мои приятели). Ето как изглеждаше моето основно при шеф Токев  .

Определящи за мен са вкуса и визията. Обичам храни, без много подправки , със смесица от текстури и като цяло – многокомпонентни ястия. Атмосферата трябва да е предразполагаща, като за мен са особено важни светлината, простора и стила на интериора. Менюто не е препълнено, но предлага богат избор. По- скоро обърнато към френската кухня, залага на готвене с масло, но предлага и модерен прочит на наши традиционни ястия (като агнешко по Гергьовски). В менюто са включени и предложения за дегустационни менюта в няколко стъпки, които ти дават възможност да се потопиш максимално в изкуството на шеф Токев  винения лист също предлага изкушения от различни крайна на света, за които не е нужно да си професионален сумелиер, за да им се насладиш напълно.

Ресторантът на шеф Андре Токев се намира в голяма, красива, аристократична къща, в центъра на София. За градината не можах да се възползвам и по- натам ще дам мнение. Със сигурност ще посетя пак това място!

Ресторантът има приветлив бар и салон, разделен условно на две зали. Атмосферата е приятна, непретенциозна и свежа. Помещението е изключително светло и красиво. Таваните са високи, а в паркетът можеш да се огледаш.

Винаги съм се притеснявала от изисканите ресторанти, чиято атмосфера често ме кара да се чувствам дискомфортно, въпреки че умея да борява с повече от един чифт прибори. Помещението на Андре са декорирани в приятни и модерни цветове, а интериора е доста разчупен (нищо общо със строгия етикет).  Предястията “Комплименти” бяха наистина впечатляващи – домашен хляб, най- вкусното масло на света и пяна от кисело мляко. По нашенски и въпреки това изискано- допадна ми повече от чуждиците , които предлагат в другите ресторанти от този клас.

Общото между всички ястия беше вкуса. Продуктите са изключително свежи, вкусът е изчистен, без много подправки, а всяко ястие е комбинация от различни текстури. Количеството беше абсолютно задоволително, разбира се ако не очакваш по балкански препълнени чинии в стол. Освен примери от френската кухня, в менюто са включени и доста интерпретации на нашенски ястия.  Мога да кажа, че презентациите бяха на световно ниво и наистина се чудиш картина ли е – храна ли е. Първо снимаш – после ядеш! Споделям ти снимка на сурбето на шеф Токев, чиято презентация наистина ме впечатли.

Въпреки че съм заклет месоядец, изключително добро впечатление ми направи, ще голяма част от менюто се предлагаше във веган вариант. Това Определено говори за високо ниво на професионализъм. Ето как изглежда една салата Цезар:

Единствената лека забележка, която имам е по повод една леко “непланирана” ситуация. Искахме да поръчаме една риба със сос Шампанско, но заради постите сосът трябваше да бъде заменен с подходящ вариант. Вместо да ни откажат или да ни предложат друг вариант, когато попитахме сервитьора – той се допита до кухнята и ни обеща алтернатива на рецеотста. В крайна сметка рибата дойде просто без сос. Сконфузна ситуация. Все пак сосът си е важен компонент или поне така знам от Мастър Шеф. 🙂

За персоналът и обслужването , нямам абсолютно никакви други забележки. Приветливи, усложливи, експедитивни и усмихнати. Наистина сървис на световно ниво. Ако трябва да оценя преживяването си, бих му дала 5 от 5 точки. Първоначалните ми притеснения бяха напълно неоправдани. Мястото е приятно- както за семейно тържество, така и за неделен обяд с приятели по дънки. Храната е наистина божествена и всяка стотинка, която похарчиш там, ще бъде абсолютно заслужена. Независимо дали търсиш ресторант за специален повод или за делови обяд – това е място , с което наистина ще направиш впечатление и то какво ! Изпробвано и препоръчано – сигурна съм, че ще ти допадне 🙂

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *