Момичетата на успеха

Проект “Момичетата на успеха” или приказката за модерната принцеса

 Често засягаме темата за ролята на жената и за това колко комплексна е тя. Както е казала бабата на една моя приятелка : “Искам лично да ти се извиня, че си се родила жена!” 1- ви юни мина и замина, качихме си някоя и друга сладка снимка с децата, но аз лично се и замислих за примера, които давам на децата си. За това, че колкото и да говориш за “важните”неща, действията ти са тези, които крещят. Замислих се за примерите като цяло и за това кои са достойни за пример и къде са те?

 Миналата седмица бях на интервю за работа и докато още чакам резултата каруцата е тотално сложена пред коня и всички изказват мнение за това редно ли е или не , да започвам работа. Да, осъзнавам че бебето ми ще е само на 3 месеца и тръгването на работа е екзотично решение, но също така съм наясно, че училището , което искам за децата си ще ми струва 70 бона годишно. Та как се изкарват толкова пари? Каква длъжност трябва да заемаш или може би е трябвало да започнеш да спестяваш от 10 годишна, за да имаш деца?! Цифроманията в София тласка все повече работни часове в ежедневието ни и отнема все повече. А често успешна кариера е антипода на добра майка.

 За всеки успеха е нещо различно. За мен успеха не е стандарт на живот, но е свързан с образованието на децата ми, тяхното детство и уменията, които ще им предам, а до голяма степен всичко това е свързано с пари. Колкото и нецензурирано да звучи – в 21 век успехът все пак се свежда до финансовата независимост. Никой не мечтае да работи в БАН за чест и слава, или поне аз не познавам такива. Смешно е , че най “неудобните” теми са именно парите и секса,а като се замислиш в България, “успехът” винаги върви ръка за ръка с едно от двете. Но отвъд това ми наблюдение, понятието успех си остава доста илюзорно, а темата за неговата цена е само за възрастни. Неприлично е сякаш да говорим, за това че струва , а няма контретен отговор на въпроса “струва ли си.” Всеки плаща различна цена, а често границите се размиват. “Уж щях по- малко да дам, а сега още трябва да давам… но пък съм дал вече толкова много… “понякога е доста обезкуражаващо.

 Проект “Момичетата на успеха” е проект за мотивацията и за желанието да постигаме. Всеки месец ще ти представям различна, успяла в своята област жена и ще си поговорим за това  какво е успеха за нея и какво седи отвъд лъскавата му страна. За едни това ще е времето далеч от семейството, за други това ще са глад и травми, а за някой ще са всичко това и много още. Просто различни интерпретации на тема “успех” от “живият” живот.

 В България не ценим много чуждия труд и когато някой успее, обикновено има някаква “мистична” причина , която седи зад това. В същото време бързо забравяме. Кратка ни е паметта някак си за героите на деня, но как ще е иначе, като ежедневно сме заляти с тонове информация – полезна или не. Често се чува за грешния модел на поведение , особено при дамите. Една жена не трябва да е такава или онакава, но не се говори за каква трябва да бъде. С пръст сочим недостойните, но за качествените екземпляри- очи нямаме. Не можело онази да е пример за подражание, но достойните са сякаш скучни за потебеителя. А има и една порода хора, до които не стигаме и за които никога не разбираме. Едни тихи, мотивирани и успешни хора, които градят ежедневно ценните примери за кариера, семейство и общество…. за тях оставаме слепи. За колко физици, спортисти , писатели , адвокати или инжинери не знаем, а те се радват на успеха си всеки ден? А колко от тях ли са жени?

 Затова е този проект. За да разберем повече за успешните примери. #момичетатанауспеха е за онези жени, достигнали своите мечти и настървени за още. Онези мними герои, които не виждаме или бързо забравяме.   

 Проектът е една приказка, но не от онези с много забавление, песни, танци и игри, а от онези истории, в които принцесата трябва да си поизцапа ръцете. Въпреки това тази приказка е за щастливия край и говори за надеждата и желанието, които са по- силни от всичко. Тази приказка цели да ти покаже, че и ти можеш да получиш всичко, което поискаш, стига да се бориш за него. Знам, че често ти иде да зарежеш всичко и да се откажеш и затова е този проект. За да те научи на дисциплина и търпение, но и да те надъха, че можеш. Да ти покаже, че не си сама. Защото няма нищо по- сладко от това да кажеш “Аз, успях”!

Поздрави,

Е.

2 thoughts on “Проект “Момичетата на успеха” или приказката за модерната принцеса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *