Блог

За пътешествията, дестинациите и очакванията – vol.2

Човекът е човек, когато е на път. Популярна фраза, която всеки от нас знае, макар и отдавна да сме забравили цитат на кого всъщност е тя. Но ето и един друг цитат на Марк Твен – „Пътуването е фатално за предразсъдъците, фанатизма и стеснения мироглед“ и наистина е така! За да си прекараме добре на дадена дестинация, трябва да сме реалисти в очакванията си – какво искаме да получим от дадено преживяване. Човек трябва да знае как сам да си достави удоволствие, така да се каже. Ако за теб пълноценната почивка е див плаж, обграден обаче с цивилизация – искаш едно, ако обичаш да вкусваш различни култури и да черпиш познания за различни светове – би харесал друг тип дестинации. 

В предният пост по темата си говорихме за дестинациите, като сложихме етикети „заслужава си“, „не си заслужава“ и  др. Днес реших да бъда изцяло позитивна (все пак е петък и уикенда е пред нас) и да ти разкажа за различните дестинации и какъв тип емоции биха могли да ти донесат те. Отново на помощ са ми прекрасните  Trip couple, които ако още не следваш , може да откриеш на Fаcebook @triip.couple & Instagram @trip.couple. 
 Последната дестинация, която рагледахме в предното ревю по темата беше Индия. Там тя беше категоризирана , като не си заслужава , с условието че има много какво да се види от културна гледна точка. Индия е място, на което човек преосмисля преоритетите си в живота и със сигурност, си тръгва по- омиротворен, най-вече заради мизерията и трудното ежедневие на местните, с което се сблъсква. Продължавам да съм на мнение, че дори и да искаш да изпиташ всичко това, на една доста екзотична бих казала цена, Индия не е самостоятелна дестинация, в която да поробиш 7-8 дни. Ето защо можеш да я комбинираш, с други приятни, но не толкова времеемки (от към забележителности и експириънс като цяло) дестинации.  Следващото ми предложение е именно такова:

Шри Ланка и Камбоджa – Дестинации, на които моите гости са на мнение, че не ти трябват повече от 4 дни. Това ги прави идеални за комбинация със spicy Индия, в един 7-8 до 10 дневен трип. Нетипичните и магнетични плажове на Шри Ланка , със сигурност биха задоволили всеки вкус. Красива и дива, това е дестинация, която те потапя в приказката на дивото и необятното. За Шри Ланка, може да се намери организирана екскурзия за 7 дни от 800 евро на човек. За Камбоджа ти трябва виза, която се взима на летището. Има евтини полети между двете дестинации, като повечето излитат от Коал Ампур. Кралство Камбоджа е сравнително малко популярно , спрямо Тайланд и Сингапур примерно (за Сингапур само вметвам, че е страшна скъпотия, но според моите съветници влиза в графа “ да идеш с пари и да си ги изхарчиш с кеф“, защото има какво да се види, ако имаш пари за харчене). Задължителна детсинация за посещение е старата столица – Анкгор, чийто храм е бил дом на крале и кралици векове назад. Иначе градовете са претъпкани и забързани, подобно на Пукет можеш да бъдеш отвян от всякакви превозни средства на две или повече гуми. Място, което също трябва да се види са така наречените плаващи езера. Подобно на Шри Ланка, в Камбоджа навсякъде се усеща дъхът на джунглата, така че ако ви влече дивото  – доволни ще останете. Ако ви писне от дивотия – Малдивите са наблизо , но пък за там обсъдихме вече цената …

Куба – Куба също е сред скъпите дестинации и едни 10 000 лв, ще трябва да си отделите,за да й се насладите. Моите гости направиха пътешествие с круиз миналта година, в което съчетаха Москва, Куба, Ямайка и Мексико от части (посетили са само остров Козумел, така че няма да навлизаме в оценка на Мексико като дестинация). Относно круиза – техните отзиви са, че това не е преживяване за млад човек, особено авантщрист. На повечето спирки имаш приблизително 5 часа свободно време да разгледаш, а често пристанищата са далеч от централните части на градовете или най- популярните забележителности. Така времето не стига и си принуден да закупиш предварително екскурзии на цени, над средните пазарни на място, само и само за да стигнеш. Круизът се приема за бюджетно преживяване, но такъв тип усложненния го оскъпяват, а като си стигнал на другия край на света искаш да го видиш сега. Относно Куба – прекрасна, красива и цветна. Заслужава си всеки цент , по всяко време. Куба е дестинация, която напълно си заслужава и 10 дни, но й отдели поне 6- има какво да се види, въпреки че най-вече има какво да се усети.

Израел и Йордания – място, което спокойно можеш да пропуснеш , независимо какво търсиш като преживяване. Безбожно скъпо, безбoБНП неприятни хора и безбожно сложно се оказва всичко там. Пътуването между дестинациите е кошмар, като ако решиш да съчетаеш двете дестинации, си приготви и двете валаути – ще ти трябват. Петра със сигурност изглежда невероятно на снимки, но на вход от около 300 лв и допълнителни данъци, такси и други предизвикателства от всякакъв характер – не знам колко удоволствие ще ти остане. Може би едно от малкото места на света, където все пак ако искаш да отидеш , те съветваме да си вземеш организирана екскурзия.

Малта – земята на рицарите. Мой личен фаворит, една от малкото дестинации, които със семейството ми сме повторили в рамките на една година. Богата от културна гледна точка, достъпна с Wizz Air и доста бюджетна. Можеш да си осигуриш плажна почивка, наситена с история , в топ сезон на цени от 1000 лв за 5 дни. За билетите знаеш – дебнене му е майката. Малта е малка и лесно се обхожда, ако искаш да ппосетиш повече от един град, има много удобни Hop Off бусчета, на прилични цени, с които можеш да комбинираш както различни плажове, така и исторически и културни забележтелнсот. Трябва да знаеш , че плажовете са предимно скалисти , ако търсиш пясък – Парадайз или Златния плаж. Идеална дестинация за гмуркане , отдих или всякакъв вид туризъм – препоръчвам я целогодишно. 

Барселона – ето една прекрасна начална дестинация за круиз, с не толкова скъпи самолетни билети (като до Москва например). Барселона е невероятеен град, в които можеш да комбинираш Европейска култура и красиви плажни изживявания за 3-5 дни. Скъп град е , именно заради своята популярност, 1000 лв за един дълъг уикенд не ти мърдат. Множество Средиземно морски круизи тръгват от нейното пристанище, така че можеш да я комбинираш лесно с редица изживявания. Определено влиза в класацията – трябва да се види поне веднъж в живота.

Лондон – забързан, голям и мръсен. Основният проблем на Лондон е предвижването, което нито е лесно , нито е евтино. Град , пълен с история , но и модерен дух – Лондон предлага всякакви преживявания за малки и големи. Подобно на Барселона е пълен с истори и култура и за 3-4 дни, абсолютно си заслужава. Въпреки че има евтини полети с Ryan & Wizz Air,  пари си трябват за там – всичко е скъпо, освен храната в магазините. Между 1000-2000 лв за 3-4 дни и то зависи къде ще отседнеш. Съветвам те да заложиш на по-централните части и да се отдадеш на дълги разходки из Лондонските улици. Метрото е претъпкано и кошмарно- може да ти развали целия привкус, а дори и Uber услугата излиза по-скъпа то Дубайската. Напомням ти, че много от полетите за любимите ни от предния пост Канарски острови, са с прекачване именно в Британската столица , така че можеш да я превърнеш в спирка от по-дълго и ползотворно пътешествие.

Кападокия , Турция – мой малък мираж. Влюбена съм , от мига в които видях първите снимки на Trip Couple там. Изглежда ми вълшебно, а и е все по-достъпно като цена, но има няколко уловки. Филмът с пътя – далече си е, дори за кола, амоли за автобус. Ето защо не препоръчваме, да се подвеждаш по евтините организирани екскурзии – ще се умориш от път и няма да успееш да вземеш максимума от изживяването. Попринцип , ако не отиваш на някое много далечно и много диво място, организираните екскурзии не са добра идея – времето е малко , пътуването винаги е кофти и накрая винаги се оказваш в положените, да търчиш от забележителност на забележителност. Задължително е , ако посещаваш Кападокия да се насладиш на местния хит- полет с балон, което обаче е не евтино удоволстиве и от сега ти казвам, че за 150 евро ще сте 10 -ина души в не много широк балон. Също е важно да ззнаеш, че се става рано (около 5 часа) за самия полет. 

Париж  и Дисни Ленд –  отново дестинация, която веднъж в живота трябва да се види. Подобно на Барселона и Лондон, Париж очарова с културните си забележителности, бързото си темпо и историческата стойност на града. Паркът на Дисни Ленд е доста далеч от централните части на града, затова те съветвам да отседнеш в центъра, а да посетиш парка за ден.  Хотелите в самия комплекс са доста скъпи, пътуването до там от града също не е евтино. Ако планираш посещение в парка с деца, изчакай поне до 5-6 годишна възраст, за да може инвестицията да се запомни максимално от тях. Аз лично едва се одържам за малката, но все пак какъв е смисъла, да си бил някъде, ако после няма да го помниш – особено ако говорим за царството на Дисни. Няма две мнения по въпроса – паркът трябва да се види, като моите гости съветват задължително да изчкаш до шествието на приказните герои, което започва в късния следобяд. Един малко стипцав съвет, ако искаш да си направиш от онези красиви, инфлуенсърски снимки с Дисни детайли, закупи си аксесоарите от България – на място цените са необосновано безкруполни, като например 30 евро за уши а ла Мики Маус. За да комбинираш двете дестинации за 4 дни, ще трябва да си приготвиш приблизително 1500- 2000 лв, за двама и то само за спане и път. Въпреки това Париж винаги е добра идея!

Мисля че успяхме да направим едно мини околосветско пътешествие. За финал реших да добавя няколко must go дестинации, на които с гостите ми се каним да идем и сме сигурни, че си заслужават.:

Добровник , Хърватска – Със сигурност това предложение влиза в бюджетните дестинации, независимо дали пътуваш с кола или самолет. 1000 лв за двама , биха ви осигурили път и спане за 5 дни в топ сезон. Красив и живописен Хърватския бряг , набира все по-голяма популярност. Спокойно можеш да изневериш на Българското море и едва ли ще съжаляваш. Наричан е „Перлата на Адриатика“ , освен с красив плаж, ще те впечатли с историите си за художници, пътешественици, поети и много, много други.

Пулия – Италия е моята лична царица на дестинациите. Няма как да си изкараш зле, където и в Италия да отидеш , освен Милано може би. Има евтини поллети на Wizz AIir до Бари, а от там възможностите се безкрайни. Пулия се намира на самото токче на ботуша, с изключително благоприятен климат , можете да съчетате красотата на Южна Италия с плажуване за цялото семейство. Виждали ли сте красивите малки къщички, наречени троли, в Алберобело?! Място, което трябва да се види! Наблизо са също Матера и Лече, както и редица по-непопулярни райони с живописни плажове. Транспорта е предимно с влак, но характерното е , че има различни местни линии, които изпълняват различните турове и всяка има отделна гара. По това, което разбрах – транспорта не е добре уреден, така че най-добрият вариант е рент а кар и волна програма из красивата Пулия. С добра организация тази дестинации също би била бюджетна, ако внимаваш – ще се впишеш във вариант 1000 лв за двама.

Обиколка с кола из старите столици на Европа – попринцип не съм фен на дългите обиколки , особено с кола. Също така моите почивки над уикенд, винаги са свързани с плажуване, а по- скоро набързо преминавам през забележителностите на градове като Рим, Мадрид и др.  Естествено всяко правило,си има изключение. В моя случай комбинацията от тези правила създаде едно изключение, а именно – решила съм да си направя обиколка с кола. Представата ми включва 7-8 дни, в които да се посетят Белград, Прага, Будапеща, Виена и Загреб. Белград като цяло ми е любима и честа дестинация и го включих само, защото не ми се пътува повече от 400 км без нощувка. Въпреки това е град, който винаги посещавам с удовослтвие и си намирам какво да правя. Миналата година посетихме доста готина escape стая , която разказваше историята на Тито, мисля да направя още една при следващото посещение. Крайната точка е Прага, като междинна спирка точно преди нея е  Виена, която е на малко повече от 1000 км от центъра на София. Такъв тип пътешествия, според мен са супер възможност да се отдадете на разговори с половинката и да поработите върху връзката ви. Вариантите от Белград са два – или продължавате до Загреб и там оставете ден, след което са малко по-малко от 400 км до Виена, или от Белград продължавате към Будапеща, до където също са 380 км. Разбира се това не са оптимални маршрути , а са чисто туристически насочени. От Будапеща до Виена са само 250 км, така че ако имаш време и енергия, пътьом можеш да включиш и Братислава. Сега най-амбициозния участък е Прага – Виена и обратно, тъй като при връщането от Прага до Загреб или Будапеща, ще ти се събере един ден път. Иначе разстоянието Прага – Виена е приблизително 330 км, може и да се продължи до Братислава и след нощувка там, следващия ден да се отдадете на Будапеща.  Можете да влезете в доста приличния за мен бюджет до 1200 лв за всичките дни, за двама, без джобни разбира се и то повечето ще отидат за гориво. Този трип го препоръчвам в сухо и не много топло време – пролет или есен. Имай впредвид, че Виена е изключително студена и недружелюбна през зимните месеци.

Бали – една екзотична дестинация, за която споделено мечтаем с моите гости. Все по -достъпна, но пленяващо дива и красива. Този Индонезийски остров може да бъде комбиниран със Сингапур или Малайзия, според мен може да му отделиш и цялото си внимание за поне 7 дни. ПОради спецификите на климата, подобно на всички тропични дестинации – трябва да следиш ,да не попаднеш в дъждовен сезон.  За Бали си трябват пари, поне за път със сигурност, но е сред дестинациите, за които си заслужава да спестиш, за да видиш. Богат на история, дива природа и неописуеми плажове, този „остров на хилядите храма“ е готов да те очарова, особено ако оцелиш подходящ период за посещение.  Бюджета ти е подобен на Тайланд например, до 5000 лв за 2ма възрастни, могат да покрият 7 дневна екскурзия из острова.

Бора Бора – тук вече бюджета отива към Куба и Малдивите – 10 000 лв за двама, но който е бил – би ги дал отново. Всъщност първото бунгало на кокили във водата, традиционно и за Малдивите, е построено именно там. За разлика от Малдивите, където бунгалата варират от скъпи към по-скъпи и най-скъпи,, тук има вариант и за евтини подобни обитания. Самолетните билети обаче са филм и се настрой, че ще излезат скъпо. Друга местна забележителност са малките коли Вайтайп, които са чест вариант за предвижване, тъй като обществен транспорт – няма. Мястото е подходящо както за дайвинг, шнорхелинг и всякакви други водни спортове, така и за 100% релакс на плажа, или скални разходки напът към близкия вулкан. Може да се комбинира лесно с Таити, но не е евтино.

 Надявам се те размечтах поне малко, а в идеалния случай – съм ти помогнала да систематизираш следващата ти идея за почивка. Специални благодарности на моите невероятни Trip Couple, че споделиха своите преживявания с всички нас и помогнаха за създаване на двата поста, посветени на пътешествията.

Ако имаш идеи за споделяне – знаеш къде и как да ме намериш, а дотогава – ти пожелавам прекрасни преживявания… независимо къде – важно е с кого!

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *