Блог

Манията бебешки shopping или колко луда мога да бъда наистина

 Тази статия се базира на личния ми опит и мироглед. Впечтленията , описани в нея, са изцяло вдъхновени от преживявания и обстоятелства, които са строго индивидуални. По тази причина те съветвам, когато стане въпрос за бебешки теми, да се допиташ до специалисти от различни области, за да вземеш  най-доброто решение. Не че не се имам за компетентна, просто така вярвам, че е редно :Р
 
По темата за бебешките стоки мога да говоря сигурно с дни. Особено от гледната точка на маркетинголог, но днес ще го направя като майка. В този пост , ще се опитам да обобщя опита си, да обоснова аргуменитете си и да ти бъда максимално полезна. 
 
Има два основни проблема с пазаруването за бебе – всичко е доста надценено (защото кой няма да даде за детето си) и всичко е ужасно сладко. Направо как да се одържиш… Ако решиш да се развихриш , може да бъдеш наистина луд с картечница, пръскайки 10-20000 и повече. Разбира се може да минеш и с доста по- стегнат бюджет. Ще се опитам да създам списък с нещата, които задължително трябва да купиш, за какво да внимаваш при избора си и кога си заслужава, наистина да го купиш и кога е добре разпространена маркетингова комуникация .

Няма какво да се лъжем – Подготовката за малкият човек е скъпо и трудоемко занимание , така че се настрой. Иска си гледане, сравняване и доста информация като цяло. Но пък е забавно, зареждащо и си е shopping.
Ето и до какви изводи стигнах аз след бебешкия период на малката и на какви покупки ще заложа за малкия господин:

1. Креватче – няма как без креватче да минат нещата. Дори и детето да се озове във вашето легло, както стана с нас, пак ще трябва да купите креватче, най-малко , за да има къде да оставяте бебчо поне за малко. Има всякакви варинати на креватчета, люлки и кошари- определи си бюджет и го следвай.  Най-важното при леглото е матракът на бебето, така че ти предлагам, да съсредоточиш финансите си главно натам. Хубавите матраци започват от над 100 лв, така че прецени колко точно си готова да отделиш и какво креватче би ти било най-удобно. На мен чисто визуално много ми допадат креватчета – тип люлка, но те са подходящи до сравнително ранна възраст на бебето, което ги прави нефункционални. И с двете деца се спрях на легла, тип кошара, до 20 кг. Според мен това е най-функционалния вариант. Леглото може би е хубаво да го имаш, преди да влезеш в болницата. Ние лично се спряхме на вариант от Икеа  и го закупихме около месец по-рано, тъй като решихме да го изрисува професионален художник.
2. Матрак – За малката ползвахме матрак с мемори пяна на Happy Dreams, не си спомням цената с точност ( около 300 лв ми се въртят в главата), но беше специален хипоалергенен и ортопедичен, даже съжалявам, че го подарих. От друга страна през последните няколко години навлязоха различни технологии за „здрав сън“ и има богат избор на направления в сектора на матраците. Нашите  основни фаворити бяха две технологии за сън – едната са кокосовите матраци , другата матраците с кехлибар на българския производител Amber. Хубаво е предварително , да си избрала леглото, за да знаеш конкретните размери на матрака. Кокосови матраци, се предлагат от различни фирми, на цена от 100 лв +. Най- общо казано съдържат два слоя кокосови влакна под калъфа, а посредата е съответния материал, на които си си избрала мемори пяна или пенополиуретан. Детските матраци и особено бебешките трябва да са твърди – това е от основно значение за оформяне на правилна стойка и пълноценен сън. Кокосовите влакна имат антибактериални свойства и не позволяват развитието на микроорганизми. Осигуряват добра циркулация на въздуха и превенция на влагата. Аз съм фен на мемори пяната, защото създава усещане на комфорт и топлина, без да спарва или да допуска пропадане, което би довело до аалергични реакции. Така че бих те посъветвала да потърсиш комбинация кокос с мемори пяна. Кехлибареният матрак е сравнително нова технология. Кехлибарът отнема напрежението, има успокояващ ефект и облекчава/бива превенция на болки в гърба, ставите , врата и мускулите. Тази специфична форма на смолата е позната от древността с лечебните си свойства. Можеш да научиш повече за матрака (който между другото се произвежда в България) на  www.ambersleep.bg като цената за бебешко матраче е от 260 лв и има 100 дни тест период в твоя дом. Ако си от София или имаш ходене , Амбър имат show room в Младост. В зависимост от матрака , на който се
спреш и разпространението му в търговската мрежа, можеш да прецениш дали да го закупиш предварително или таткото да свърши тази работа, преди с бебчо да си дойдете от болницата.
3. Количка – Количката е едно от най- важните оръжия за всяка майка, а и е сред най-желаните аксесоари. По-вероятно е да минете без легло, от колкото без количка. В последно време набират популярност слинговете и ергономичните раници, но моето мнение е, че това няма как да замени количката . Най- важното приспособление при всяко положение е кошът за кола, най- малкото е законова изискване, да превозваш бебето в такъв. Моята дъщеря мразеше кошчето си за новородено за кола и до 6 м. възраст се придвижвахем с коша за новородено и мен , на задната седалка, въпреки това трябва да го купиш. Като цяло нямаш гаранция дали няма да имаш нужда сравнително кратко от количка, тъй като много деца се отказват от нея, щом открият вървенето. Въпреки това ще си купиш количка със сигурност. С втория размер стол, които се купува отделно околно 8 месец (700лв беше цената , има и по евтини и по- скъпи и са годни средно до 17 кг), каката свикна бързо – сега вече сме със седалка „за големи“, която беше около 60 лв и е от 15+ килограма до края. Съветвам те да си потърсиш колличка, която комбинира 3-те основни коша-за новородено, за новородено за кола и за 6 м. +, така ще избегнеш закупуването на отделно столче за кола за новородено, защото и там жените са от 300+ лв. Разглеждай дълго и на място задължително. Пробвай различните модели в магазина и не залагай на марки, а търси личния си комфорт. Трябва да си сигурна, че количката ти е удобна не само за бутане, но и за носене,защото повярвай ми следващите няколко месеца, ще сте си доста близки. С малката заложихме именно на количка 3 в 1 на италианската марка CAM, които са по-скоро среден клас , предлгащи различни цени между ‪700-2000‬ лв, като нашата по мой спомен беше 1600 и включваше всичко необходимо (3 коша, чанта, чадър и др). По -високия клас колички ги наричам условно „колички с екстри”. При тях е характерно, че повечето аксесоари, като чадърчета, чанти, комарници и др . се купуват отделно. Цената е над 2000 лв, като стига и до 4000 за някои модели. Моят съвет е да се консултираш за различните марки, за произхода и спецификите на моделите им. Не се подвеждай от модни тенденции. Количката не ти трябва преди бебчо, да се появи, особено ако смяташ да спазваш поверието и 40 дни, да не излизате навън. Аз лично нямам такова намерение, с каката я бяхме купили около месец предварително, но я държахме на склад – някак си празната количка в нас, не ми се стори топ идея. Сега съм си избрала достатъчно разпространен модел и живот и здраве, ще се купи, докато с бебчо сме в болницата.
4. Слингове и ергономични раници – така или иначе ги споменах, затова направо продължавам с  тях. С малката имах слинг, не съм го ползвала ни веднъж. Не бях уверена в прикрепянето на бебето и не се престраших, въпреки че на курса за родители се обучавахме. Имам познати, които си отгледаха децата в тези неща и сеят суперлативи. Особено при по-привързани деца е добра алтернатива на носенето на ръце из дома, а и навън. След като каката започна да си държи главата изправена, пробвахме така нареченото кенгуро , но ми тежеше и така и не стигнах до повече от 3-4 носения с него. Не съм сигурна аз ли не го нагласих правилно, или понеже гърба ми е по-чувствителен така се получи, но не се разбрахме с това съоражение. За малкия ще пробвам ергономична раница, тъй като искам да ходим на зумба за мама и бебе след 2-ия месец и го изискват задължително. Решила съм , когато наближи момента, да мерим заедно в някой магазин, с цел да си изберем най-удобното за нас. Слинговете са на цени 50-150 лв, докато ергономичните раници са по – скоро 150+.
5. Гнездо – гнездото е нещо като преносим матрак, който можеш да ползваш както за количката, така и из дома си. Има антирефлукс ефект , което е важно при най-малките и до 3-4 месец, предпазва детето от преобръщане и съответно – падане. С малката не съм си купувала – за бебчо заложих на стандартно гнездо от 100 % памук , на марката Kikka BOO. Цената беше около 70 лв. Има вариант с дръжки или без, тъй като можеш да го ползваш и като преносимо легло, когато сте извън вкъщи. Аз си го купих предварително, тъй като мисля да си го ползвам и в болницата. Търси задължително естествени материли – никаква  синтетика за бебешката кожа!
6. Помпа за кърма – независимо дали ще кърмиш, колко и как – ще ти трябва помпа.  Тя е изискване, което ще ти препоръчат и от родилния дом. Механична или електрическа е въпрос на бюджет и комфорт. С малката имах и двете , с механичната беше бая хамалогия. Използвахме електрическа на Авен и сме много доволни, след като я ползва още една приятелка, сега живот и здрави и бебщо ще отгледа. При Александра до кърмене не се стигна – цедене и шише беше системата, почти 8 месеца, така че със сигурност е здрава! Цената беше около 300 лв и като цяло на всички марки електрическите модели са 150 лв +. Много майки са ми казвали, че с механичната са се цедяли по- добре. Съветвам те добре да се информираш за кърменето като процес. Аз предния път включително ползвах консултант. Каквото и да се случи, не се филмирай, гледай да изтискваш добре, за да не рискуваш здравето си – помпата ще ти помогне много за това! Трябва да я имаш още при приемането в болницата, поне според мен. Механичните помпи са на средна цена от 50 лв.
7. Babyphone – тук съм с доста противоречиви чувства. За Алекс бях решила да купя след раждането, ако усетя нужда – което така и не стана. Сега ги разглеждам, не толкова за малкият, а защото идването му е свързано с преместването на каката в нейната стая и бих искала, да мятам по едно око. Другото, което ме притеснява е сестра му да не реши да се забавлява с него, без мой надзор…както казва една от любимите ми влогърки – „искуство е да опазиш новороденото  от своя toddler , без да им попречиш да създадат връзка по между си“. Разгледах доста опции – като функции и цени. На този етап съм се спряла на камера, която предава директно на телефона ми, като цената е 150 лв. Има и по-евтини , има и по-скъпи, всичко е въпрос на вкус. Няма да го купувам предварително, ,тъй като съм го харесала в emag и мога да си го поръчам от болницата.
8. Дрехи – за дрехите имам няколко съвета, които според мен ще са ти от ползва. Първият е , да не купуваш нищо (освен може би сета за изписването) в най-малкият размер 50 см. Защо го казвам ли? Тези малки гъбки, често се раждат 50 или повече сантиметра и наддават буквално с дни. Докато ви изпишат (в болницата не можеш да ползваш вашите дрешки), ще ти останат седмица- до две носене. Според мен по-добрият вариант е да вземеш дрешки от втория размер (56 см), за да може поне месец- два, да им се насладиш. Също те съветвам, да не избързваш да купуваш хиляди неща, особено ако ти е първо дете. Изчакай да се приберете вкъщи и да влезете в рутина – изпробвай какво ти е удобно и какво не толкова и чак тогава се отдай на пазаруване за бебшкия гардероб. Като цяло първата годинка , растат като гъбки и не е нужно, да купуваш много неща, на около 2-3 месеца сменяш размер (в началото и по-бързо) , пък и всички купуват и влачат така или иначе. За дрехите можеш да дадеш много , може и да дадеш малко – това вече зависи от теб. Аз смятам, че с малката доста се изхвърлях в началото и рааздавах после скъпи дрехи с етикети. За малкият съм заложила на по-бюджетни решения като H & M и Zara, а и съм свикнала с техните доставки. Забелязвам напоследък доста движение в социалните мрежи на линията на Лидл, а до колкото знам те се произвеждат на същото място като H&M. До колкото знам гарантират високо качество и 100% органичен памук. Аз попринцип не посещавам Лидл и едва ли бих отишла , специално за детски дрешки там, но ще се радвам да споделиш впечатления, ако имаш. Освен растежа на бебето, строго индивидуално е кое ще е удобно за носене за него и за сменяне за теб. Моят съвет е – За да може да се изперат и приготвят дрешките, предварително си купи основните неща, които ще са ти необходими: 
* бодита според сезона – моята сметка е 4 с къс ръкав и 4 с дълъг. Като съм предвидила и 2 бр. обикновени блузи с дълъг ръкав. 
* пижамки – 2 бр съм предвидила аз
* лигавничета – поне 2 бр, заради рефлукса, който повечето бебенца имат
* шапчица и ръкавички за новородено – в началото ги е страх от ръцете им и са много смешни
* гащеризон / ританки – на мен ми е по-удобно с гащеризончета, други предпочитат боди + ританки, точно затова те съветвам да купиш не повече от 2 от вид  и да изчакаш да се нагодите.
* якета / гащеризони за навън – според сезона прецени какво ще ти е удобно. Аз лично съм приготвила едно пролетно яке на популярна марка, наследство от кака му и съм планирала да поръчам два по- дебели гащеризони за навън.
* сет за изписване – аз лично и за двамата не съм купувала от специално окомплектованите. Този път съм си харесала едно сетче от Зара панталон + блуза, тъкмо и после да си ги носим.
– чорапки и обувки – нямаш нужда от много чифтове, но това вече оставам на теб. Чорапите са в голям диапазон от размер, така че ако пък ти се пазаруват бебешки чорапки – давай! От обувки нямаш особена нужда – максимум 2 чифта ще ти трябват за начало. Имай впредвид, че обувките за новородено са си жива разновидност на чорап.
9. Принадлежности за баня – тук има няколко неща, които трябва да се купят:
* кърпа за баня – поне 2 , все пак се перем. Според мен е хубаво да си ги вземеш оредварително, за да са изпрани и изгладени и да ви чакат, когато се приберете с човечето. Като  представител на категорията на дрехите – бюджета може да е различен.
* банче – има различни варианти. За стандартните, ти трябва и шезлонг за новороденото, после се ползват до откат тези банчета. Сашка 2 години си откара с нейното. АКо имаш вана – не ти трябва според мен банче, вземи си само шезлонг. Има и разни модерни варианти, със стойки и всякакви неща. Банчето не е скъпа инвестиция, нито шезлонгите за баня – така че разглеждай смело.  Банчето може да купиш и след като бебчо се е появил, така или иначе в родилното ще се научиш, да се миете на чешмата.
* козметика – аз залагам на медицинската козметика ( не че каката не се е къпала и с Тео Бебе, но е било в доста по-късен етап), поне в ранната възраст до една година е много важно с какво се третира бебшката кожа. С дъщеря ми преминахме през драмата на напкин дерматита или така наречения памперс дерматит и като цяло съм пробвала какво ли не и съм се консултирала с какви ли не дерматолози. По тази причина редувам различни продукти, за различните периоди на годината. От към крем против подсичане (особено, ако вече има проблем) и измиващо средство мога смело да препоръчам продуктите на La Roche. Двете общо са около 90 лв, като измиващото средство е в голяма опаковка и за малко бебче ще стигне за повече от месец. Фен съм на Биодерма мицеларната вода (в голяма опаковка с пингвина) и от същата серия зимата къпя каката с cold cream комбинацията на измиващото средство. Има и готови сетове, както на тази марка, така и на други. Ще ти трябва олио или лосион за след баня, измиващо средство, крем против подсичане, сапун. Спокойно може да пратиш таткото, докато си в болницата да ти купи козметика. Можеш  и да я поръчаш онлайн, докато скучаеш в родилното.
* принадлежности за лична хигиена – тук влизат ножичка за нокти, четка за коса и др. Има прекрасни сетчета от 20 лв  до безкрай, така че всичко е въпрос на вкус. Може да ги купиш по всяка време и от всяко място.
10. Шезлонг – има всякакви разновидности на шезлонги и бънджита. Цените варират до безкрай. Лично аз съм използвала най- обикновен шезлонг за малката и такъв, мисля да използвам и за бебчо. Не съм фен попринцип на много техничните неща, а и след консултация с един от най- добрите детски ортопеди в България (д-р Драганов ВМА ) – не бих купила нещо разллично, а бънджи – не бих и погледнала. Можеш да го купиш и след като бебчо се роди, можеш да го вземеш и предварително, за да има къде да се оставате на спокойствие. Аз съм си избрала стандартен шезлонг от 80 лв, но има вариации от 500-600 лв и нагоре. Съветвам те да се консултираш с проффесионалист, кое е най-добро за твоя мъник.
11. Аксесоари за хранене – най -различни неща, най-различни марки, богата вариация от цени. Най – нужните в категорията са :
* шишета – Няма как да минеш без тях. В началото използваш по-малки, впоследствие се увеличава грамажа. Като начало не ти трябват повече от 3, особено ако не даваш вода (кърмата е над 80% вода и много от новите теории за храненето изключват даването на вода, докато бебето се кърми). Важно е да избереш на една марка, поне това е извода от моя опит. Пробвала съм шишета на Авен и Мустела, като сега ще заложа на Британската марка Tomme Teppe , цената е около 10 лв за брой.
* стерилизатор – тук също има вриации, като електронен, за микровълнова , преносим и др. Аз все още пазя стерилизатора на малката и ще ползвам него, като той си е обикновен парен стерилизатор за микровълнова. Бщджета трябва да си обмислиш сама и да прецениш, какво би покрило нуждите си. От опита си с предното бебе, аз реших този път да купя преносим стерилизатор , цените са между 20-100 лв. 
* бибка – Ако решиш изобщо да даваш – ще ти трябват 2 бибки, както и аксесоарите към тях – кутия за бибка и държач за бибка. Попринцип дебатите за и против биберона са безкрайни, но в крайна сметка каквото и да решиш – не се обвинявай. Кърмещи, не кърмещи, с бибка или без – всички майки сме се изпуксали децата поне веднъж 🙂
* контейнери / пликчета за кърма – най – добре е да си ги вземе; с теб още в родилното и да съхраняваш каквото можеш. Аз в началото имах доста кърма, давала съм и на познати, а и когато вече количеството намаля , изкарах още месец и нещо кърмене на запазите от фризера.
12. Повивалник – някой избират шкаф, които да има тази функция + побира всички дрехи и аксесоари. Аз самата залагам на повивалник, закачащ се на бебешкото креватче – цените са 30-80 лв и има доста красиви. Удобно е и практично ( не че не можете да се повивате и на леглото). Вече , ако решиш за шкаф , хубаво е да разгледаш предварително и ицените не са евтини. 
13. Чувалче за количка – специално за бебешкия кош те съветвам да вземеш, освенако не чакаш лятно бебе. Удобно, практично и лесно за поддръжка. Отново не скъп артикул, оглеждай се за естествени материали. Хубаво е да го имаш преди  изписването, за да си го ползваш. Аз си намерих една много симпатична страница във фейсбук, където ми го ушиха за 5 дни от 100% памук, на цена от 50 лв.
14.  Спални принадлежности – тук влиза спалното бельо, органайзер за леглото (ако решиш  да ползваш такъв ) и обиколника. Нито едно от  нещата не е трудно за откриване, или безкрайно скъпо, но те съветвам, ако ще се учите да си спите в отделни легла, да ги закупиш предварително. Трябва си пране, гладене и нареждане, за да сте във форма за малкият човек. Ще ти трябва одеало , според сезона, 2 БР. Чаршафчета, калъфки и т.н или цели комплекта, протектор за леглото и възглавничка. Аз заложих на ИКЕА и цялата сметка (без обиколника) излезе
приблизително 100 лв.
 
Това са основните неща, или поне тези за които аз се сетих. Разбира се , с израстването на малкото човече непрестанно ще изкачат различни потребности за задоволяване, затова те съветвам- не се мятай с главата напред да пазаруваш , особено преди появата на новия член на семейството. Имай впредвид, че и ще получиш много неща желани и нежелани, така че изчакай и го давай cool, даже ако успееш да си спестиш някакви пари, които да харчите в переспектива , ще ти е най- добре. Поне това са моите впечатления и моя съвет. Ако нямаш отделен бюджет обаче, не си добра в спестяването или ти е по-лесно да отделяш по малко на месец например , може би ще ти е необходим по-дълъг период от време. Тогава започни да разглеждаш по – от рано и купи основните неща предварително. Освен моите предложения, от родилния дом ще ти дадат списък с неща, които са напълно задължителни , когато те приемат – затова не съм ги включила. Няма да минеш без еднократни стерилни гащи, тампони за зърна и всякакви такива екстри, моя съвет е да си вземеш и крем против белези, за всеки случай и крем за зърната. 

Дано съм ти била полезна, ако нещо съм пропуснала или искаш да ме питаш – знаеш къде да ме намериш. До тогава ти пожелавам приятно сърфиране из света на бебешките стоки и умната!

Поздрави,

Е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *