Блог

Идеи за женски забавления или какво ни остава отвъд моминските партита

Не знам защо мнението за „женските партита“ е абсолютно биполярно и или влизаш в графа „застарели моми – мъжемразки“ или „еми тя защото си няма мъж“… Доста разочароващо.

Някак единствено моминското парти и погачата са възприети като социално приемливи женски събития. Аз обаче вярвам, че от време на време жените си имаме нужда от наше си разпускане, стил „sex & the city“.
 
Много дами, влязат ли в сериозна връзка, започват да излизат само с половинката си , особено по нощни заведения и вечер като цяло. В моята двойка правилата също са идентични. Според мен обаче трябва да се търси златната среда. Както мъжете имат нужда от свое време, като да си лъскат  колата например (любимо хоби на моя мъж), така и ние, като дами имаме нужда от свободно време да плюем половинките си на воля, да клюкарстваме и всякакви други неща.

Мъжете съм забелязала, че не изграждат приятелства, така както ние го правим (поредното доказателство за това, колко сме различни). Те нямат нашата нужда за споделяне с приятели и явно това е и причината, поради която не разбират какво толкова тайно имаме да си говорим. Аз лично нямам някакви тайни с приятелките ми и като цяло не ми е проблем, да си говоря свободно и пред него, но има мняколко неща които ме изнервят в тези ситуации: Първото  и основното е неговото видимо отегчение, което се появява веднага щом започне някой чисто женски разговор. Ами кажи ми аджеба защо трябва да сме заедно, като така или иначе не ти е интересно, можеш да оплътниш по-приятно времето си, а и да поемем взаимно глътка въздух. Започва се едно тюфкане, едни неусместни коментари и накрая докато се усетиш сте се изпокарали. Аз също не намирам за уместно женен мъж, да ми се влачи по дискотеките в мъжка компания, пък и след една определена възраст този тип забавления будят в мен по-скоро съжаление и присмех, от колкото да ги приемам за нормални… Но смятам че един обяд или една разходка, или едно изложение с момчетата има своя ползотворен ефект върху връзката и за двете страни. Аз също не изгарям от желания да се влача по разни безинтересни за мен мото събори илидруги мъжки занимания и предпочитам да опозотворя малкото си свободно време по по-приятен за мен начин.

Разбира се „нуждата“ да сте непрестанно заедно забавлява редица учени от години и е построила къщи, на не един или двама психоаналитика. Будистите вярват, че за да бъдем напълно свободни и удовлетворени от себе си и живота ни , не бива да се привързваме към нищо . Звучи малко крайно в този вариант, но идеята е че трябва да приемам преходността и несигурността на живота, за да се насладим на ежедневните подаръци на съдбата. Това не означава да не наложите свои правила  в двойката, но не бива тези правила да бъдат обсебващи и лишаващи и двама ви от личната ви свобода – подобни действия (според редица психолози ) водят до вашето обезличаване и чувство за затвор в половинката, което неиминуемо ще доведе до желание за бунт или бягство. 

Дистанцирайки се от гледната точка на психолозите за лично щастие или лична свобода, според мен е нормално по-младите двойки да се отдават на стремежа, да са непрестанно заедно. Даже в първата година , вярвам че помага за опознаване на партньорите и развитие на връзката. Има и друго нещо при по-младите двойки, нивото на ангажираност е доста по-ниско, докато на двойките в активна възрат (25-35 години), времето не стига за всички неща, от които имаме нужда или ни се правят. Както винаги те съветвам да търсиш златната среда – тренирайте заедно, но иди на shopping с приятелки или обратно – всичко зависи от вашите лични усещания за приятно прекарване. Има редица неприятни за мъжете преживявания, които момичетата с удоволствие ще споделят с теб. Ако искаш да отидеш на курс по сладкарство примерно, със сигурност в по- подходящо да споделиш изживяването с приятелки.

Освен половинката ти и ти имаш нужда от лична свобода, дори и да не го усещаш в момента, рано или късно , ще те залее усещането за непълноценност , ако сте непрестанно заедно – така че направи нещо готино и за двамата и се съхрани като отделна личност с отделни преживявания.

Все пак темата са женските партита и е време да се върнем на нея. Разбира се за едно парти, не е нужен повод. Празник може да е излизане на кафе или разходка в мола. Този пост обаче е продиктуван от наближаването на именния ми ден. Тази година за мен е особена, както не веднъж съм ти споделяла. Идването на малкия човек разби на пух и прах стериотипите ни на поведение (които тамън си бяха дошли горе -долу на място след каката). Бебетата искат много внимание, изтощават те и те затварят в един омагьосан кръг на кърмене, преобличане и разхождане. Аз лично имам нужда максимално от социалните си контакти в такъв период, защото заплахата да започна да говоря на бебешки и да си ходя несресана и ликидьосана ме ужасява. Тази година моя имен ден се пада буквално дни , след идването на бебчо. Не че именния ден е някакъв огромен празник или нещо кой знае какво, но след като не съм пътувала от Декември, наложи ми се да бракувам рождения си ден в столичното Мегами и още редица не до там приятни за мен преживявания, ще се радвам да се съберем , дори за час с приятелки и да се оттърся от всички чисто майчински задължения. Затова започнах леко проучване какво и как бихме могли да организираме. Нещото, което събуди меко казано огорчение в мен, беше възрастовото разделение на различните преживявания.
Попаднах на няколко статии, които буквално разграничаваха идеите, според възрастта. Ако не знаете – излетите са подходящи за група 50 +, а обедите и вечерите – за 40+ … Просто нелепо. Аз не вярвам, че за преживяванията има възраст – можеш да скочиш с бънджи и на 50, можеш да си скучен и на 20… Както и да е. Друго, което ми се стори доста неприемливо в предложенията на google беше, че нямаше идеи за различни прекарвания, по-скоро съвети за организация на вечеря (измисли си тема, определи меню и тн) и най -вече ме подразни безумния шаблон как трябва да се интегрира секси мъж в цялото нещо (барман, стриптизьор и тн) . Затова реших да ти дам няколко предложения, подходящи за женско прекарване, без мъже и с различни бюджети, така че ако решиш някой път да празнуваш по женски – да има от къде да започнеш.

1. Обяд – Истината е , че един женски обяд е напълно достатъчен за всеки повод. Тук бюджета е доста разтеглив – можеш да се спреш на обяд у дома, да наемеш зала под наем, в която да сте сами и да се отдадете на сладки приказки или да заложиш на изискан ресторант. Не ти препоръчвам вечеря, тъй като според мен това е време за семейството. Ако решиш да наемеш зала например, има доста креативни помещения на прилични цени. Аз лично съм ползвала The Street в София, която е декорирана в Италиански стил и е на цена от 80 лв за час. Можеш да я разгледаш на  www.thestreetbg.com Такъв тип организация ти позволява минимален бюджет за храни и напитки – може да напазаруваш от супермаркета, да поръчаш пица или всеки да донесе нещо за хапване , общо вето пълна свобода! В сайтове като olx например, има много бюджетни варианти на зали от по 30-40 лв на час. Разбира се можеш да поканиш приятелките си и у дома, но ако си като мен и трябва да изгониш мъж с две деца, би било доста по-сложно, пък и чистенето е доста неприятен бонус към цялото нещо . Ако пък имаш наистина специален повод и би желала да заложиш на по-изискан ресторнт, но бюджета ти не ти го позволява- можеш да се лишиш от подаръци например и да си поделите сметката помежду си.

2. СПА глезотийки – вече си говорихме доста по темата в поста, посветен на СПА преживяванията, въпреки това няма как да не ти напомня, че това е моя любим вариант. Масажите не са най-добрия вариант за комуникация, но за що пък не?! От друга страна джакузито , сауната, хамама дори … какъв по-добър начин да съчетаеш полезното с приятното? С моето ежедневие, със сигурност бих избягала за 1 час , за да се отдам на малко релакс и сладки приказки. Тук също има различни вариации на бюджет, спрямо процедурите и мястото, на което избереш да заложиш. Моя избор , вече съм го споделяла и знаеш къде да намериш техните предложения. За съжаление непосредствено след раждането, тези процедури не са за препоръчване.

3. Съвместни занимания – спортуването не е добър вариант, ако искаш наистина да се видиш с приятелки и да споделите общи преживявания, но и да се наговорите. Има обаче различни занимания , на които бихте могли да се отдадете заедно и все пак да сте се видяли. Напоследък е много популярно „рисуването за всички“ – или часове по рисуване с порфесионален художник, които ви показва как да нарисувате доста прилична картина.. До колкото знам с нещото върви и чаша вино, така че звучи приятно. Ако пък не е вашето нещо можете да заложите на кулинарен курс, дегустация на шоколад или грънчарство например. Вече има толкова варианти , че можеш да избираш с лекота, спрямо твоите интереси и тези на приятелките ти. Аз лично използвам услугите на Gift come true, когато търся преживявания. Изключително любезни, услужливи и гъвкави. Имат богато портфолио с предложения за изживявания и всичко може да се дооформи по твой вкус. Предложенията им можеш да разгледаш на www.giftcometrue.com. 

Ако и ти си планирала различни “женски партита” и имаш свежи идеи- ще се радвам да ми ги споделиш. Аз продължавам с планирането на имение ми ден, така че скоро очаквай снимки в социалните мрежи. На какво ще се спра още не съм решила, но се надявам да си прекараме добре. Пожелавам и на теб забавни чисто женски моменти, защото никой не може да разбере една жена като друга жена… все пак!

Поздрави,

Е.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *