Блог

“Забраненото шоу на Рачков”- да ида или не …

Преди време ти обещах серия от постове, посветени на различни събития, партита и всякакви забавления из страната. Раждането на бебчо малко размести пластовете и промени плановете, дори и тези за блога. Сега обаче се връщам с нови сили и отново по график.
Първият пост от поредицата беше посветен на тайното грим парти на Avon Bulgaria, което беше насочено към чисто женската аудитория. Затова исках следващото събитие, да е нещо, подходящо за цялото семейство или поне да може да се посети с мъж, без той да те намрази за това. Бях обещала да оценя „Забраненто шоу на Рачков“ и именно това ще направим днес.
„Забраненто шоу на Рачков“ беше лансирано като забавление за цялото семейство, „комедиен спектакъл, който ще ви въведе в кухнята на телевизията“. За комедия – комедия е, на места прерастваща в пародия и често по гребена на сарказма. За мен „кухнята на телевизията“ е това, което не виждаме на екрана – а именно монтажистите, операторите, сценаристите. Това, което видях беше същото като на екрана – комичната ситуация, в която изпадат различни водещи на предаванията по Нова. „Спектакълът“ много повече мязаше на „Господари на ефира“ и някой скеч тип „говори Бай Брадър“ … а и поне 20% бяха откъси от едноименното предаване. Естествено посмяхме се за билетчетата на Националната лотария (търкай, търкай народе възродени) и обсъдихме рекламния блок и количеството на дамски превръзки в него.
Аз съм страшен фен на Рачков (само заради него си пускам „капките“) и отидох до Благоевград за шоуто, тъй като датите за София съвпадаха с термина ми. Няма да те лъжа, постановката ме остави със смесени чувства. Лично за мен Рачков е рядка порода кретен (в най-добрия смисъл на думата) и може би и очакванията ми бяха завишени. Като цяло смятам, че той притежава уникално чувство за хумор, хем просташко забавно, хем на ръба на тънката граница. Шоуто му обаче премина тази граница, поне в моето съзнание и от сега ти казвам, че излязох преди края… просто реших, че не си заслужава чакането за излизане от паркинга.
Представлението тръгна трудно, което отдавам на наличието на сценарии. Как без сценарии ще кажеш ти, но моите наблюденията за Димитър Рачков го открояват като един от блестящите ни stand up комици, нещо -не до там популярно у нас, но очаквах по-скоро да направи нещо такова , от колкото да се движи със заучени реплики и изпробвана игра с публиката. Общата ми оценка за съжаление е „не му се получи“. Била съм на не едно и две партита, водени от него ( копоративи, частни , сватби дори) и се е справял далеч по-добре. Той беше един от вариантите за водещ на моята сватба. На този човек си му отива да експериментира, воденето по график не е неговото нещо.
Относно сюжета – очаквано разказва за телевизията. В медийното пространство се върти един отзив за „разкриване на мръсните тайни на телевизията“ , което звучи доста жълто, но в самата постановка няма нищо клюкарско , по-скоро шеги и комични ситуации за това, да работиш в различните телевизионни предавания. Разбира се Гала участва – като една истинска емблема на родната телевизия, но се усмива рубриката й с д-р Папазова ( която аз не съм гледала, но знам че вече не съществува). Хуморът е по-скоро мъжки като цяло, леко плосък и доста вулгарен – не бих завела деца на „Забраненото шоу на Рачков“. Разбира се присъстваше образа на Калеко Алеко, който на мен не ми е любим. Не одобрявам тъпи шеги на гърба на държави – особено световни лидери (стил ние сме си най-хубави), които говорят за „менструални петна“ върху бял чаршаф и тем подобни. Според мен е неуместно и неуважително. Не би ми било приятно, да чуя подобни коментари за моята страна и вместо, да се разсмея – се почувствах неудобно.

Кулминацията за мен беше началото на края. В „Забраненото шоу на Рачков“ присъства изненадващ гост. Не съм сигурна , дали този гост е различен за различните градове, но аз не бях очарована от избора – Софи Маринова. Симпатична ми е тази жена и не съм някоя „не слушам чалга“ девойка (както вече споменах на рождения ми ден бях на партито на Мега Мегами в София), но да ми запее с онзи глас за 3 ракии +, разни от нейните сърце-раздирателни песни, насред цялото нещо – ми дойде вповече. Краткото интервю с нея , не ми направи лошо впечатление- даже ми беше от забавните моменти на шоуто, тя самата си е страшен образ. Пеенето обаче… много песни за трезво състояние! Чух, че в друг град гост е бил Веско Маринов, което определено показва, че аз не съм в таргет групата на шоуто.
Времетраеното според мен също не беше много окей. Когато напуснах залата, бяха минали почти 3 часа… Поне едно антрактче дайте бе хора, хей така- да не ви изпуснем мисълта (от друга страна то беше една мисъл..). Малко тягостно и на издихание се получи накрая. Аз си представях нещо повече стил “ капките“, но без пеенето. Иначе за танците му давам 6 +.
В обощение мога да кажа следното: На моят мъж му хареса сравнително – цитирам „не беше лошо“. Ние , с моята приятелка от друга страна, хич не останахме очаровани и двете „не бихме го препоръчали“. Както вече казах преобладава суров хумор на средно-статистически мъж, фен на футбола, мразещ политиката и вечерящ първо с ракия, после с друго. Според мен не случайно е в клас „шоу“, наистина не е театър, въпреки че доста напомня на телевизионерска версия на спектакъл на Камен Донев (на който също не съм голям фен). Абе май другият път ще отида на театър или на stand up comedy.
Чудех се дали да ти напиша всичко това, защото предпочитам нещата да са позитивни и постовете да са ми положителни, защо не и пълни със суперлативи. Все пак реших да ти споделя моите наблюдения, защото може да си като мен – фенка на Рачков и знам ли… Да вземеш да се разочароваш! Все пак реших , да кажа трзи кратки ,нехвалебствени слова, за да не се прецакаш и ти. Но съм положително настреоена като за финал – това е само първия му опит, може да следва нещо феноменално. И аз ще съм там, за да ти разкажа за това 🙂

Поздрави,
Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *