Блог

Фотосесия за новородени – Какво представлява, как протича и за какво служи?

 Снимките на новородени са хит в социалните мрежи. Все повече майки  искат да имат спомен от този период и все повече фотографи предлагат тази услуга (не малко са се и специализирали). Доста момичета ми писаха в Instagram, когато видяха story-та от нашата фото сесия за новородени. В този пост ще ти разкажа какво представлява самата сесия, как протича , колко струва и т.н. Разбира се , ако пропусна нещо – съм отворена към всякакви въпроси 🙂

Най- важното е да имаш в предвид, че 95 % от снимките, които виждаш в социалните мрежи, са на новородени бебета до 10 – 15  дни! Ако си решила да спазваш поверието и 40 дни да бъдете у дома, ще трябва да се лишиш от това удоволствие или да намериш фотограф, който идва в дома ти. След четиринадесетия ден започват упорити колики, децата започват да будуват все повече, свикват да разперват ръчички и крачета, отпускат се изключително по – трудно… въобще целият процес по заснемането на фотосесията за новородено се усложнява многократно! Позите се ограничават до легнала и в зависимост от възможността на бебето се работи с ръчички и крачета при повиването, а времетраенето стига и до 5-6 часа. Сесията за новородени бебчета е желателно да се направи от първата до втората седмица, в редки случаи и третата седмица след раждането. Хубаво е да сте си избрали фотограф и да сте уговорили фотосесията непосредствено преди раждането или поне да сте се информирали за евентуалните възможности на фотографа.

 Фоновете и аксесоарите се определят на място и се осигуряват от студиото, на което си се спряла. Разбира се ако искаш повече кадри, като краен резултат е логично да се използват повече аксесоари и фонове. Може разбира се и предварително да си набележиш, но моят съвет е да се довериш на преценката на фотографа и да го оставиш да твори.

Нашата бебешка фотосесия заснехме в Sweet Baby Moments в София, с фотограф Атанас Димитров. Като за Коледа вече бяхме правили семейна фотосесия в студиото. Още тогава фотографът ми направи добро впечатление, снимките бяха много добри също, но при фотосесията на бебчо – направо ме смая. Какво да ти кажа- истински професионалист! Още от първият момент в студиото, изцяло той поема бебчо – преобличане, успокояване, хранене ако се наложи… Аз като истинска майка орлица, бях леко стресирана в началото, но честно казано не съм виждала мъж с такъв подход към бебе! Всичко се случва пред теб, разбира се. Наблюдаваш процеса от удобен диван и си свободна да се включваш с идеи или въпроси, или просто да починеш и да се насладиш на гледката .

Снимките започвнаха с опознавателен период между фотографа и малкия човек. При нас беше около 20- Ина минути, но е индивидуално. Той ни сподели , че се чака и часове понякога, за да може бебчо да се отпусне. По тази причина си отдели повече време. Имай впредвид , че фотосесията и цената се определя на брой кадри, не на време  поне в Sweet Baby moments е така.

 Препоръчително е фотосесиите да се правят от 10 сутринта, нашата също беше в този час.  Хубаво е бебчо да е нахранен около 30-40 минути преди сесията, но това ще ти го обясни и фотографа, когато си уговаряте час. Като цяло е предвидено време за всичко – за памперс, за успокояване, за хранене – каквото е необходимо на бебчо. В студиото има специално място за повиване на бебчета, като разполагат и с пелени за завиване, одеалце, мокри/сухи кърпички, дезинфектант и други удобства (не че няма да си носиш собствени, но ако се наложи).

 За студиото можеш да намериш още на http://sweetbabymoments.com/ (в един от най – подробните сайтове, които съм виждала) или в социалните мрежи @sweetbanymoments. Препоръчвам от сърце този човек, за мен той има истински талант, а това което прави си заслужава всяка стотинка. Цените за фотосесиите също можеш да намериш на сайта, като ако още не си родила – има предложения и за бременни.

 Желателно е на сесията да присъстват само родителите, за да се осигури възможно най-спокойна атмосфера. Бебетата са изключително чувствителни и реагират на всяко напрежение около тях. Ако все пак решиш, можеш да заведеш още някой близък или роднина, студиото е достатъчно просторно. В студиото има достатъчно декори и аксесоари, няма нужда да носиш нищо за заснемането. Можеш да вземеш нещо за “Успокояващ ефект” като любима играчка например.

 Нашата фотосесия продължи около час, като сменихме 5 визии и общо избрахме 45 кадъра, на стойност 450 лв. Разбира се ,ако искате повече кадри – се използват повече аксесоари и фонове и да ,отнеме повече време. Първоначалната ми идея беше за заснемане на 10 кадъра, но просто няма как да се въздържиш на тези умилителни снимки. Бях разглеждала предварително галерията с декори, но на място се оставих изцяло в ръцете на професионалиста и не съжалявам. След края на фотосесията сядате с Атанас и избирате кадрите, на които сте се спряли. Заплаща се спрямо избрания пакет или 10 лв на допълнителен кадър. Получавате само снимките, на които сте се спряли, в електронен формат, чрез линк за сваляне по мейл. Срокът е 10 дни за получаване , но и за двете фотосесии ги получих до седмица (като имаш впредвид, че по Коледа беше натоварено).

 Студиото е чисто, просторно и уютно. Постоянната температура е около 23 градуса, която е препоръчителна за бебета на тази възраст. За по-топлолюбивите новородени и бебчета е налично допълнително отопление. В студиото звучи „Chill out relax music“ . Желателно е да се носят пантофки или чисти обувки, тъй като за осигуряване на максимална чистота, в студиото не се влиза с външни обувки (има и калцуни на място). Всякакви притеснения за нивото на хигиена, биха били абсолютно необосновани.

 Ако имаш някакви въпроси, не се колебай и влез в сайта, има страшно подробни статии за провеждането на фотосесията за новородено (включително и тип въпроси и отговори), а галерията със снимки е просто разкошна. Скоро ще ти покажа и нашите снимки в пълния им блясък (обещах на мъжо, поне до 30 ден да изчакам, но снимките са уникално красиви и съм мега доволна). Споделям ти единственият кадър, на който нямаме лице и ми бе позволена да кача…

Ако искаш да си направиш такава сесия и си в София – горещо ти препоръчвам студиото Sweet Baby  Moments и Атанас Димитров, сигурна съм че ще останеш доволна. Ако се сетиш за нещо, което искаш да ме попиташ по тази тема, или пък по друга … остави коментар или ми пиши на лично в социалните мрежи @madebyebg. Винаги съм на линия за един момичешки разговор! 🙂

Поздрави,

Е.

1 thought on “Фотосесия за новородени – Какво представлява, как протича и за какво служи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *