Блог

Книги за щастливи моменти или как да четем с усмивка

Hey hey,

 Днес ще си говорим за … книги. Не само , заради наскоро отминалия празник на просветата. Отдавна се чудя как точно да поднеса темата и някак само си дойде с датата. Минах през няколко варианти от “как избирам книги” до “любимите ми заглавия на всички времена”. Обмислих включително варианти за патриотични постове, вечните български класики , а и да предизвикам дискусия на тема четене. Реших обаче да не влизам в теми за национализъм или образование и да ти предложа нещо сравнително ново, различно и най – вече развлекателно. Не е изключено по- натам да видиш и тези заглавия над някой пост, но днес ще си говорим за 3 конкретни предложения. Дръж се здраво , защото съм ти подготвила забавни, но поучителни истории.

 Спрях се на тях , защото преди всичко чета за удоволствие, не само- но в повечето случай. Бих искала да науча и децата си да четат за удоволствие. Затова ти предлагам и 3 предложения за леки четива , хей така – за удоволствие. Започваме!

  Първото ми предложение е посветено на нашумялата в последни години концепция “мързеливата майка”. Като цяло е книга за родители (дори и за тъковци). Това не значи, че ако нямаш дете , няма да я оцениш – но може би няма да ти е достатъчно интересна.

 Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“ от Анна Бикова

 Днес ти представям една от книгите на авторката “Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“. Анна Бикова е психолог, педагог и популярен блогър, с практика както в детска градина – така и като майка на две момчета. Преди години нейна статия я превръща буквално в сензация в интернет, като завинаги свързва името й с етикета “мързеливата майка”. След хиляди запитвания към нея, тя решава да разгърне теорията си в книга, като това е първата от поредицата.

 Какво всъщност проповядва авторката? Ако си мислиш, че след прочитането на тази книга ще можеш по цял ден да гледаш телевизия и да бъбриш по телефона, грешиш. Анна не изключва контрола, но апелира към изграждане на самостоятелност у детето. Къде отидоха децата “от едно време” и защо все повече семейства отглеждат децата си до 30+ годишна възраст?! Аз самата открих не само полезни съвети какво да правя, но и грешки, които допускам (понякога от прибързаност, понякога от желание да помогна). Често поставяме децата в центъра на живота си, а и не рядко ги превръщаме изцяло в нашия живот. Кога помагаме и кога вредим? Колко компромиса са нужни, за да си осигурим тяхното щастие? Авторката дава храна за размисъл по доста теми, свързани с отлеждането на детето, ролята на съпруга и най- вече тази на пълноценна личност. “Мързеливата майка” не е модел за възпитание, а state of mind. Дори и да не приемеш тази философия – ти препоръчвам да прочетеш книгата , със сигурност ще ти даде един интересен поглед над нещата.

Мигове любов от Катана Комикс

 Мигове любов не е точно книга. Това е любовен комикс, представящ серия от забавни ситуации от семейния живот. Книга, която препоръчвам на всяка двойка ,да има у дома. Просто така , за да си напомняме, че не сме само ние с проблемите, а и срафостите във връзката. Можем да обобщим, че това е Книга за “Тези мигове, които събират двама души завинаги заедно.” Катана и Джун са средно статистическа двойка, която се осмелява да разкрие онези мигове, които ги забавляват, ядосват и разплакват и днес със своите творения забавляват хиляди двойки от цял свят. Супер сладък пример, не само за успех, но и за любов! Книга, която ще те усмихне – независимо на коя страница попаднеш 🙂

Нещата, които синът ми трябва да знае за света от Фредерик Бакман

 “Нещата, които синът ми трябва да знае “ за света на Фредерик Бакман е по- скоро книга за бащи. Въпреки това препоръчвам да се прочете, ей така за да видиш мъжката гледна точка. Пък и силно вярвам, че всеки мъж, който напише в книга , че половете са равни, но това не изключва джентълменството – заслужава да бъде поощрен.

 Изключително забавна, неподправена и истинска. Какво е общото между родителството, съпружеството и електронните игри. Защо винаги когато трябва да се освободи място в гардероба мъжките дрехи биват прибрани? Как да пазаруваш в ИКЕА (особено ако си швед). Отговорите на тези и много още трагикомични ситуации от живия живот. Истински се забавлявах с Бакман и неговите размисли и страсти. Препоръчвам ти и ти да му дадеш шанс. Освен предложение за забавно четиво, “Нещата, които синът ми трябва да знае за света” е един добър вариант за влизаме в мъжките обувки.

 И трите ми предложения днес са лежерни четива, които според мен са подходящи за всеки вкус, за всеки момент и за всяко настроение. За онези моменти на релакс , с книга в ръка или когато просто имаш нужда нещо да те разсмее … Надявам се да си намериш нещичко и за теб 🙂

 Освен за забавление, чета и по ред други причини. Предполагам и ти. Разкажи ми в коментар – ти какво обичаш да четеш? Какво ти е интересно, полезно, необходимо. Има ли конкретни теми с избрана литература , за които би искала да научим повече заедно? Ще очаквам твоите коментари за всичко, което те вълнува по темата и най- вече кои са твоите любими книги! До тогава ти пожелавам смях до сълзи с моите предложения.

Поздрави,

Е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *