Блог

Да шиеш или да купиш – based on a true story.

   Не веднъж съм ти споделяла, че не обичам да обикалям по магазини , не съм от хората, които обичат да отделят време в търсене и в мерене. Моят мол се намира в офиса на Еконт срещу нас и като цяло в 95% от случай те пазарувам он лайн. Рядко експериментирам с визията си и трудно се доверявам на нови марки. Не съм и от този тип , който е окей да чака един месец за покупки, така че отпадат и чуждите сайтове. Максимума ми е седмица след като съм платила, като на това ме научиха Зара, иначе си пазарувам с 1 ден доставка и наложен платеж. Когато си давам парите – обичам да виждам за какво и то- не дълго след като съм платила.

 Още докато бях бременна (тогава и не намирах каквото исках) в главата ми се зароди идеята да открия ателие, в което да си шия дрехи по мой вкус. Моят опит с шиенето не е богат и е на кантар- пробвала съм само веднъж с един гащеризон, който не се получи достатъчно добре, за да го ползвам по предназначение, но пък носих с повод и без повод след това.

 Шивашки ателиета под път и над път- само срещу нас има две. За да направя максимално коректна оценка на има ли смисъл да шиеш или е по- добре да купиш, реших да използвам ателие, което шие за популярни български марки. Няма да цитирам кое е ателието,  защото финалния резултат не е за препоръчване, а не искам да правя лоша реклама на брандовете, които шият там. За да можеш максимално да проследиш процеса- в поста ще откриеш всички снимки на желания от мен модел, които съм изпратила и на ателието, на което в крайна сметка се спрях.

 Но да започнем историята в хронологичен ред. За да бъде максимално точно моето проучване, направих лек research – на цени на готови дрехи, цени на шиене, на време за изработка и тн. Точно защото този експеримент го замислям отдавна, реших че шиенето за бременни си е доста специфично и за да бъде полезно на повече дами изчаках, поне от корема да се лиша. Основните критерии, които исках да сравня са цена , време, качество на изработка и близост до посочения модел. От сега ти казвам, че до качество няма да стигнем. Резултатът за мен беше категоричен. Категорично не. Но нека ти разкажа повече 🙂

 За някой като мен, който не обича обиколки по магазини, а мръсните и разхвърляни помещения на Зара и H&M го отвращават, възможността да пратиш мерки и модел по куриер и да получиш желания артикул- си е супер далавера. Истината е, че онлайн пространството ни залива с предложения за рокли , произведени в Китай за цени от 20+ лева. Тези дрехи не винаги са лоши, но рядко отговарят на визията, която сте очаквали.  Българските брандове от своя страна, масово работят с ниско качество материали , а търсят не до там ниски цени. Пример на български бранд, който изключително ме дразни в това отношение са Алеса. Не притежавам нито един техен продукт, а съптношението цена- качество според мен не е в правилната пропорция. Разбира се има български брандове, които харесвам и подкрепям като Paramidonna, CKFS, ежедневните модели на Cliche (официалната серия е доста надценена за мен) ,Beyond, Illuminee и други. В едно Illuminee например рокля от 100% полиестър е на цена 120 лв. Затова и в лидери се превръщат марките, предлагащи златната среда на свежи модели, с ниски цени, но не идеално качество. (Много жени предпочитат да имат повече варианти на тоалет, от колкото да го имат 1 по- дълго време )

 Търсейки перфектния баланс,  стигнах до алтернативата шиене. Все пак това е експеримент и за да намаля риска, реших да изпробвам с изчистен модел от модната линия на моя близка, за който знам че е шит в България от шивашко ателие, а не в цех. Спрях се на два цвята. Един по- светъл, един по- ярък, тъй като често една кройка се откроява по различен нас в различните гами. Както казах спрях се на популярно столично ателие, с добри препоръки.

 До тук всичко добре. Избрах си плата – сатен на цена от 4,50 лв метъра. Обсъдих количеството плат, модела и т.н с ателието. Държа да уточня , че на проби не съм ходила. За мен, ако ще ходя на проби, по- добре да ида до мола, малко се обезмисля цялото нещо. Всичко започна много добре 3-4 дни за изработка. Цена 22 лв за изработка на брой, което с платове, доставките и т.н прави стойност на роклята около 30 лв. Изпратих платовете и мерките си и зачаках.

   

Мерките ,за които бях помолена бяха :

Гръдна обиколка

Талия

Ханш

Дължина рокля от деколтето до долу (в моя случай до коляното)

 Резултатът е меко казано плачевен, даже не съм очаквала толкова да се объркат нещата. (Да не говорим, че получих роклите зверски намачкани, което ме вбеси) Роклята, която избрах за основен модел беше със свободен силует- това което получих е нито по мен, нито свободно, а кройката му мога да оприлича на бременна дъска. Страшна далавера за жена , родила преди месец. Понеже никой не ме попита колко дълги трябва да са презрамаките, деколтето на роклята ми стига буквално до пъпа или по- скоро мога да я нося като сукман с висока талия.

Изобщо не съм доволна. Бяхме се разбрали, да се чуем за доуточнения, но направо получих смс от куриера, че имам пратка. С такова вълнение отидох за тази пратка, но уви – разочарованието е пълно. Когато облякох първата от двете поръчани рокли, щях да се разплача. Не ми е за 50- те лева, с които изгорях – пари се изкарват. Просто всяка жена иска красива рокля – не парцал. Имах надежда една от двете поръчани рокли, да използвам за погачата на малкия, но уви – нямах тази възможност. Като изключим презрамките , мерките са сравнително точни, но разминаванията в този прост модел са меко казано разочароващи. Общо взето няма един елемент, който да си отговаря. Посочения от мен модел се разширява надолу, този се свива около колената, презрамките и съответно декоктето също не са дори идентични (само погледни дебелината на презрамките)! Прикачвам ти снимка на роклята – модел и на роклите, които получих и ти се извинявам от сърце, че не съм я облякла , за да прецениш реално колко зле е положението, но повярвай ми – доста е зле! (имай впредвид, че на ателието бяха изпратени повече от тези 3 снимки, които виждаш ти тук)

 След целият ми този experience ,мога да сведа нещата до категорично “не” за шиенето. Личният ми съвет е да отделиш време и да си купиш готова рокля. Особено сега, когато има толкова марки, които предлагат бюджетни решения.  Аз лично си знам мерките за повечето марки, които харесвам и повече не бих си изхвърлила парите по този нелеп начин. Сигурно ти звучи доста грубо, но след разочарованието ми с такъв семпъл и напълно постижим модел, никога повече не бих си правила експерименти. Стискай палци, да успея някак да корегирам тези произведения, поне на потници да станат, че иначе остават буквално за парцали.

 Искам да ти обърна внимание, че роклите могат да бъдат корегирани и носени, но не в това е въпроса. Аз не получих това, което исках. За мен като клиент това е най- важното! Не ме разбирай погрешно – в България има доста кадърни дизайнери, модели и шивачи. Според мен проблемът се корени в приоритетите. За съжаление в много бизнес модели забелязваме неглижиране на потребителя. Появявам се аз от някъде във Фейсбук и й им пиша моля ти се за две рокли за 44 лв – защо да си дават зор?! Звучи ти грубо, но според мен проблемът се е породил, точно от такъв тип разсъждение. Със сигурност дамата, която прие и съответно е предала моята поръчка не обърна внимание на детайлите и не прояви внимание към моето реално желание.

 Моят личен съвет е (ако все пак решиш да шиеш) да подходиш като с интервю за работа- открий твоя човек. Лично за мен това е малко необосновано от към разход на време, но може би си заслужава да се опита. А с теб какво е положението? Какъв е твоя опит с шиенето на дрехи? Ще чакам да ми споделиш в коментар или с DM.  А дотогава – stay tuned! (:

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *