Блог

Един малко закъснял пост или какво научих от погачата на малчо

Това е един наистина закъснял пост, имайки впредвид че погачата на малчо беше в края на месец Май. Организацията на събитието ме остави с доста смесени чувства и ми отне време да синтезирам и осмисля случилото се.

За организацията заложих на доста детайли като дигитална покана, табло за пожелания, сладкиши, топъри, надписи и какво ли още не. Интересното е, че най- много главоболия ми причини аспекта, който очаквах да е най- лесен – балонната украса.

Александра е родена 2015 година, когато модата на балонната украса тъкмо навлизаше у нас. През годините съм преминала през различни теми и стилове на украса. Като цяло смея да кажа, че имам опит с парти агенциите и непрестанно скролвам из Pinterest за идеи. Напоследък декорите за тематични пратита са като че ли и сред най- предпочитаните модели за бизнес и буквално се намират под път и над път. Затова и не очаквах, това което последва.

Моята грешка беше , че подцених момента с баловете и доста от агенциите, до които се допитах бяха ангажирани на въпросната дата. Съответно опознах набързо повечето варианти в София. В крайна сметка 15 дни преди партито търсех активно кой да направи балонната украса и съответно до последно не знаех какво точно ще представлява тя. Нещо, което по- късно си обещах да не правя повече!

Разбира се погачата, а и всяко друго празненство , са предимно повод за радост и споделено време с най- близките ти и украсата не е болка за умиране. Въпреки това, аз съм козирог и обичам всичко да е изпипано! Като дете не съм имала кой знае какви празненства за малкото поводи, които наистина сме празнували. Затова ми е важно, да създам усещането за празник в детството на малките.

Първото, което искам да споделя са безумните цени, на които се натъкнах. Една от столичните агенции ми поиска 250 лв наем на декор (само на декора, без балоните, масите и т.н) и забележете – след моя проверка се оказа, че цената, на която може да се закупи този декор е 230 лв. Ще го повторя – наем в размер на 250 лв, за нещо което реално струва 230! Само тактично искам да отбележа, че аз го намирам за 230 лв. Аз, която нямам нищо общо с този бранш и със сигурност бих закупила 1 брой, а не агенцията , която сама ми се представи за “един от най- големите на едро, които предоставят и зареждат повечето по- малки агенции”. За това колко реално им струва на тях, ще оставя ти да предположиш.

Нямам думи да опиша как се почувствах. Измамена е може би епитет, който възпитанието ми позволява да използвам. Разбирам, че има голям интерес в момента. Същи разбирам че въпросната агенция наскоро беше инвестирала в рождения ден на Никол на Николета и тепърва “избиваха” тази инвестиция. Добре разбирам и че всяка майка иска най- доброто за детето си… но дали това е повод някой да слага безбожна (500%+) надценка и да очаква “като добри родители” да платим тази цена?! Казвам го като човек, който винаги е залагал на по- високия клас козметика за децата си, от колкото за себе си. По- качествени дрехи за тях, по – качествена храна и т.н. Казвам го и като човек, който знае че голям % от балонните декорации в София, се правят на Илиенци и само се доставят от същите тези агенции. Не е нормално да ми обявите 600 лв за декор и балони. Просто не е окей!

В този пост ти споделям снимки от погачата на малкия, втория и третия рожден ден на малката. Всички тези декори са направени от агенции. Специално за Make a wish, които направиха балонната арка и осигуриха декорацията за погачата на малкия, освен да им благодаря за бързата реакция , железния професионализъм и напълно разумната (по мое мнение) цена- няма какво друго да кажа.

Въпреки това- истината е , че подарих две доста нервни седмици на организацията за погачата и до последно с Краси от Emotion’s Factory треперихме какво ще стане (всичко детайли като топъри, чаши, салфетки и други бяха готови, темата отдавна определена , а поканите раздадени). В крайна сметка се появи мацката, от Make a wish, влезе в ролята на фея и украсата ни се получи супер. Поне аз съм много доволна.

Все пак този малък ад си каза своето и аз стигнах до няколко извода. Първо – не си заслужава да си натоварваш празника , с нерви по подобни детайли, но това не знам дали няма да го забравя до следващия повод 😅 По важното : повечето агенции просто не си заслужават – цени над минималната работна заплата за минимално внимание към детайла и удоволствие за клиента.

На последно място (не по важност) : за пореден път се убеждавам, че за да няма разминавания всичко трябва да мине през един човек и ако искаш да е това, което си представяш, този човек трябва да си самия ти! (Не знам дали забелязваш на снимките по погачата имам два цвята зелено – е, Нито един не е онзи, които аз исках и си представях) 🙈

По този повод си купих арка. Звучи ти безумно, но за цената от сто и няколко лева си купих кръглата арка, такава каквато я виждаш на снимката (това е цена за нова, втора ръка може и по- евтино да се намери предполагам). Реших, че при две деца , ще ми излезе по- рентабилно да закупя декор, който да е универсален и да можем да ползваме за всеки празник.

За следващия повод съм решила – ще направя всичко сама. Без агенции, без посредници – САМА. Ще си избера балони, ще надувам, ще връзвам и ми е много интересно какво ще излезе. Колко сложно може да бъде?

През месец Юли предстои специален двоен празник за мен. Малкият ще бъде кръстен и аз ще стана кръстница на сина ,на една от най- близките ми приятелки. Доста майки ми споделят, че също са на път да се откажат от модерните парти агенции и търсят варианти, да организират сами подобаващ празник. Та се чудя … искаш ли да направя влог , в който да ти покажа как протича организацията? Общо взето лек лайв зад кулисите- Как ще направим балоните, дали ще изглежда красива арката от първия опит, какъв ще е финалния бюджет , дали си заслужава и т.н?

Ще се радвам да ми споделиш твоето мнение по тази или друга, вълнуваща за теб тема- в коментар под поста ми, или на лично съобщение във Facebook & Instagram @madebyebg. Все още боря мъката с авторските права, за да споделя видеа от концерта на Лили Иванова във влог , но до тогава – ако не си гледала експерименталния ми #влог2 – Krisko Challenge , можеш да го направиш на https://youtu.be/GJktBDLECnk Надявам се да ти е била интересна моята тема днес и хей- благодаря ти, че четеш! ☀️

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *