Блог

Памперс дерматит – ужаса на всяка майка

Едва ли има майка, която не е чувала за памперс дерматита и не е получавала студени тръпки при всяко зачервяване на дупето на своето съкровище. Аз самата минах през ада с Александра и смело мога да кажа, че съм изпробвала какво ли не. В тази статия ще ти разкажа за всичко, което знам и се надявам да откриеш решението на този проблем.

Но да започнем отначало. Какво представлява състоянието , известно като памперс дерматит? Дерматитът от пелени е често срещано състояние в кърмаческа възраст. То се характеризира със зачервяване и възпаление на кожата под памперса, като тя става по-твърда, лъскава и може да започне да се олющва. Веднъж развит, памперс дерматитът може да ескалира до болезнени рани за броени дни.

Често състоянието се дължи на раздразнение, възпаление или алергия в засегнатата кожа.
-Раздразнение- Това може да се случи, ако памперсът не се смени в продължение на дълго време. Фекалиите, които са с кисело рН, при продължителен контакт дразнят силно деликатната бебешка кожа.
– Инфекция- Урината, от своя страна, също променя рН на кожата, като по този начин благоприятства бактериалния растеж. Самите памперси са със стегнати ръбове, така че да не позволяват на урината и фекалиите да излизат извън тях. Това обаче ограничава въздушния поток в тази област и също опосредства поселването с патогенни микроорганизми – бактерии и гъбички.
-Алергия- Бебетата с по-чувствителна кожа са предразположени към развитие на памперс дерматит. За това допринасят и наличните алергени в кремовете, душ геловете и в самите пелени. Със започване на захранването се променят честотата и консистенцията на изхожданията, поради което в този период оплакванията могат да се обострят.

Ако памперс дерматитът се задържи за повече от няколко дни, причината може да бъде гъбична локална инфекция – Candida albicans (може да прочетете повече в Google). Кожата обикновено е зачервена, леко надигната над околната, незасегната област, с наличие на малки червени точки. Обикновено обривът започва от кожните гънки и се разпространява постепенно напред и назад, под областта на памперса. Кандидозният памперс дерматит може да се развие при прием на антибиотик от детето или от кърмещата го майка, тъй като той унищожава т.нар. „добри” бактерии.

Разбира се има някой “хитринки”, с които може да се избегне това състояние.

– Сменяйте пелените на детето, колкото е възможно по-скоро след изхожданепо малка или голяма нужда.
Периодично измивайте дупето на бебето, когато сменяте памперсите.
– Оставете кожата му да изсъхне напълнопреди да сложите новата пелена.
При подсушаванетоне търкайте кожатас кърпа, а попивайте водата с леки потупвания на кърпата.
– Не стягайтепамперса прекалено много.
– Сменайте редовно памперса – най-добре на всеки 2 часаи след всяко изхождане по голяма нужда.
– Поставяйте успокояващ крем преди да сложите новата пелена. (Аз лично използвам продуктите на Bioderma)

– Някои бебета развиват обрив към определен вид пелени. В тези случаи е необходимо те да се заменят с друг вид.
Някои експерти съветват детето да прекарва ежедневно по няколко часа без памперс. Така раздразнената кожа може да „диша”. Най-лесно е да поставите бебето да си играе в кошара с водонепромокаеми чаршафи.

За да предпазите детето от развитие на памперс дерматит, е необходимо да поддържате кожата му максимално чиста и подсушена. (Както се вижда от снимката по- горе, аз залагам на Bioderma). Веднъж обаче развит този дерматит (както всеки друг) е изключително упорит и труден за преборване. Имайте впредвид, че една от най- честите причини, освен “задушаването” на кожата от памперса, е употребата на мокри кърпички, заради множеството не толкова полезни неща, които можете да откриете на гърба на почти всички предложения в категорията. Дори и кърпичките на HIPP , претендират да са изцяло на водна основа, но разгледате ли в детайли съдържанието – ще разберете бързо, че нещата не стоят точно така.
Най- добрият вариант си остава къпането, но когато си извън дома, не е реалистично да къпем бебето си в тоалетната на някое заведение например. Като вариант за път, аз използвам кърпичките на Water Wipes. Ако ме следвате в социалните мрежи или сте чели статията ми с подготовка за новородено, вече сте чували за тях. Кърпичките на марката съдържат 99% вода и 0.1% естествен екстракт от грейпфрут.

Доказателство за естествения произход на кърпичките е фактът, че след отваряне на пакета, годността им е едва един месец, разбира се и при анализ на съдържанието- това се потвърждава. В следващата снимка може да видите съдържанието на Water Whipes срещу това на водните кърпички на HIPP. А ако имате бебешки кърпички у дома – съветвам да проверите гърба и на тяхната опаковка.

Ето и съдържанието на Watetr Wipes

Цената е малко по- висока , както на всичко с естествен произход. Можете да ги намерите на цена 8 лв за брой за голямата опаковка, като имат и по- малка- подходяща за път, на цена от 5 лв и още по-малка на цена от 4лв. Пакета съдържа 60 БР кърпички за големия и 28 БР за малкия. Може да се вземат и в различни комбинации като 4 или 9 БР в пакет. Можете да ги поръчате от следния сайт www.moe-Bebe.com или да ги потърсите от аптеките, които са цитирани на сайта. Разбира се може да поръчате и от социалните мрежи, ако това е по – лесно за вас. Ще ги откриете на @waterwipesbg Да се върнем обаче на памперс дерматита. Дерматитите са изключително упорити, трудни за лекуване и често веднъж появили се , следват още появи.
С Александра преживях истински кошмар. Обиколихме всички препоръчани ни дерматолози и изпробвахме различни кремове и показания (включително съм я почиствала само с термална вода на Авен). Плакала съм на всяко сваляне на памперса, хора! Бях на крачка от това да се примиря и да започна третиране с кортикостероиди. За тези от вас , които не знаят кортикостероидите са медикаменти, синтетични аналози на вид хормони, произвеждани от надбъбречната кора – глюкокортикоиди. Имат противовъзпалително, антиалергично и имуносупресивно действие. Наред с това обаче, употребата им е свързана и с редица усложнения, които в никакъв случаи не бива да се игнорират. Няма да ви забавлявам с личното си мнение, всеки може да прочете в Google, както и да се консултира с доверено медицинско лице. Аз за себе си исках всячески да избегна третирането с кортикостерои, но след близо година ходене по мъките, вече не намирах решение.

Съдбата обаче ми се усмихна! Открих Ригенома спрей. Ригенома спрей е иновативен продукт за интензивна ОЗОНОТЕРАПИЯ при наранена, възпалена и алергизирана кожа. Съдържа висока концентрация OZOILE® – уникална патентована формула, създадена на основата на озониране до високо насищане с озоно-кислородна смес. Няма противопоказания и може да се използва от най-ранна детска възраст, както и от бременни и кърмещи жени.

До сега не бях чувала много за озонотерапията , единственото което знаех е, че кислородът кара клетките да се делят и подпомага регенерацията на кожата, а озонът е неговата наситена формула. Започнах да чета за озонотерапията и открих доста по темата за инвазивното лечение с този метод. Всеки може да прочете повече , добавям някой полезни линкове, но потърсете и вие информация.
https://www.ozonotherapy.eu/viewpro.html?cat=6
http://www.kortex-bg.com/озонотерапия/9/13/

Озонотерапия

Не намирах нищо обаче за мазила с подобни свойства. След като разрових света разбрах, че всъщност италианска компания е създала първата формула на локална озонотерапия , въпросната формула OzoilE, която представлява комбинация от най- чистата форма на зехтин (primo fiore) , витамин Е и озониди. Повече за молекулата и за портфолиото на компанията , може да прочетеш на https://ozonoterapia.bg/озонотерапията-история-и-ефекти/

В крайна сметка реших да изпробвам Ригенома спрей. В него освен OzoilE има две допълнителни съставки – тииктова киселина и масло от чаено дърво. Маслото от чаено дърво има антимикотични действие, а както казах шанса при развит памперс дерматит за гъбична инфекция е голям.

Хора, няма как да опиша действието на Ригенома спрей- за мен беше повече от вълшебство. Имаше мигновено облекчение за детето, което за мен беше най- важно. На третия ден раните зарастваха, а на седмия – вече бяха напълно затворени. Само десет дни отне на това малко спрейче, за да излекува напълно кожата. След почти година ходене по мъките – за мен имаше облекчение.

По разбираеми причини, няма как да кача снимки в сайта на ефекта на Ригенома спрей върху памперс дерматита на Александра. Обаче тъй като продуктът е показан за всякакъв вид кожни раздразнения, аз го приложиш върху вратлето на Борчето. От залежаването и жегата той получи упорит обрив в гънката на вратлето. Ефектът, който виждате на снимката е след само 2 нанасяния и с един ден разлика.

Защо ви разказвам всичко това ли? Защото с много майки сме си споделяли за този проблем. Той е широко разпространен и знам колко тежко е за една майка да гледа как детенцето й страда. Списъкът на аптеките, в които можете да откриете Ригенома спрей и кърпичките на Water Wipes , можете да намерите на сайта на продуктите www.moeto-bebe.com www.ozonoterapia.bg

Въпреки че и двата продукта са минали през сериозни клинични проучвания и нямат странични ефекти, консултирайте се с вашия фармацевт преди употреба. Дано да съм помогнала!

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *