Блог

Киста на яйчника или защо е важно да си обръщаме внимание отвъд външния вид

В тази статия, няма да има картинки. Няма да има, защото темата е гадна и нелицеприятна. Даже честно казано Хич не ми се говори за това. Въпреки моят дискомфорт, обаче – Този пост е важен за твоето здраве и това е единствената причина, заради която го пиша сега. Изобщо не ми се говори за престоя ми в болницата през изминалата седмица. Въпреки това създадох блога , за да споделям и да помагам. Ето защо днес ще ти споделя нещо една идея по- интимно.

Не, няма да си говорим за секс. (Въпреки че в момента ми се иска 🙈 ) Днес ще си поговорим за кисти. И по- точно за кисти на яйчника. Гадно, но необходимо. Нека ти разкажа моята история и какво научих от целия екшън…

“Киста” е най- често споменаваната диагноза в гинекологията. Най- вероятно няма жена, която в определен етап не се е сблъскала с киста на яйчниците. (Аз до сега не бях, но ето на 28 и две бременности по- късно – имах това удоволствие). Често дамите се заблуждават и отъждествяват кистата с тумор, но това съвсем не е вярно. Не всяка киста е тежка или дори сериозна диагноза. Така че няма нужда от паника. Хормоналните нарушения, образуването на кисти, дори и пукането им са си някак в реда на нещата … Извинявай, че си се родила жена!

Яйчникът функционално е свързан с образуването на тези така паникьосващи ни образувания. Всъщност, малките кистички, които се появяват по яйчниците на медицински език се наричат фоликули. Те съдържат яйцеклетката и появата им, растежът и спукването представляват процеса наречен овулация. А овулацията, всички знаем, че е необходима. Има два основни вида кисти – функционални и така наречените органични кисти, които имат различни наименования и проявления.

Фолекуларната киста се образува, когато яйчниковият фоликул не отдели яйцеклетката, а продължи да се пълни с бистра течност. Последствието е, че размерът му нараства той се превръща в киста. По принцип тези кисти не са опасни и не изискват лечение, защото след няколко месеца организмът сам ги изхвърля. Когато кистата продължи да се уголемява, има и такива случаи, тя и може да стигне с размерите на ябълка и това вече е сериозен проблем. Тя притиска други органи, предизвиква болка и смущение във функциите им. Именно в тези случаи, когато кистата се уголемява и започне да надминава седем сантиметра диаметър трябва да се започне медикаментозно лечение или директно отстраняване.

Моята киста беше от този тип. Но в началото беше трудно да се определи дали не е дермоидна. Това са обикновено доброкачествени образувания, използващи клетки и генетична информация от яйчника, но растящи като тъкани подобни на зъби, коса и кости. Крият не малък риск от спукване.

Изобщо не знам кога е успяла така гръмко да се развие за двата месеца, в които съм си починала от консултации . Щеше да е хубаво някой да ми беше обърнал внимание за повишения риск за образуване на киста след бременност. Ей така, да не би след края на лохите да си реша, че ще си ходя пак 2 пъти годишно на преглед. (Както и стана) Ако ме следиш, знаеш че имам две деца. Това значи и две бременности. След нито една от двете, никой не ми е обяснил, че сега ще започна да възвръщам цикъла на овулацията си и това би повишило опасността от образуване на кисти. Отгледах си я, спука се и си отлежах нужното в Св. София.

Добрата новина е, че кистите се срещат рядко по време на бременност, дори и да си предразположена към това. Намерих информация в интернет , че при употреба на противозачатъчни може да се намали риска от образуване до 100%. В редица материали беше цитирано като “гинеколозите твърдят”, но аз не намерих нито един гинеколог да се подпише под това. Като цяло не вярвам в 100% , нищо в живота не е сигурно, но най- вероятно помага. Аз съм против противозачатъчните, по ред причини, които не искам да ти налагам като мнение. Няма да те натоварвам с това, но ако обмисляш такъв тип превенция , е задължително да се консултираш с лекар.

Всичко, което ти разказвам е, за да не се случи на теб. Истината е, че когато на мен се случи, не знаех даже какво е. Просто силна болка, която даже оприличих като “болка в матката”. Не всички жени, които имат киста на яйчника, усещат симптоми. Но за да можеш да се ориентираш , обобщих най- честите признаци:
– Усещане за натиск, издутост или болка в долната част на корема
– Рязко наддаване на тегло
– Болка при полов акт
– Нередовен или липсващ менструален цикъл и/или неменструално кървене
– Тъпа болка в долната част на гърба и бедрата
– Болезнена менструация и необичайно кървене
– Гадене или повръщане
– Проблеми с цялостното преминаване на урината
– Чувствителни гърди

Ако имаш някой от тези симптоми, но не обичаш лекари, ето какво можеш да очакваш от самия преглед: Кистите на яйчниците се диагностицират с ехограф. Прегледът преминава в две части, лекарят те преглежда задължително и през корема и през влагалището. Кистата може да бъде еднокамерна или многокамерна. Също се диагностицира и чрез лапароскопия. Като по време на нея кистата може да бъде оперативно отстранена. Мен лично ме задържаха в болница, защото не бяха сигурни дали няма да ми се наложи подобна безкръвна операция, тъй като си имам бонус една по- малка киста. Самият преглед е дискомфортен, но не боли или поне не много. Казвам го като човек, който го преглеждаха след спукване. Не съм описала всички видове кисти и процедури, за да не те напрягам излишно, но ако ти се чете по темата- на този линк има информация от специалист, застанал с името си зад написаното http://www.drkostov.com/bg/articles/ginekologichni-zabolyavaniya/za-kistata-na-yaychnitsite

Стигаме до най- интересната част – от какво се получава кистата и как се лекува?
Pиcĸoви фaĸтopи.

– Bъзpacттa ĸaĸтo e ycтaнoвeнo – дo 50 гoдини.

– Πyшeнe.

– Aбopт (пpи 45% oт aбopти).

– Hepaждaли жeни дo 35 гoдини.

– Цeзapoвo ceчeниe или секцио.

– Xoлeциcтeĸтoмия.

– Aпeндeĸтoмия.

– B 10% oт cлyчaитe ocнoвнитe pиcĸoви фaĸтopи ca нapyшeниятa в мeнcтpyaлния циĸъл , пpидpyжeн c мaтoчнo ĸpъвoтeчeниe, ĸoeтo e пo-пpoдължитeлнo.

Pиcĸoви фaĸтopи, cпopeд paзлични пpичини зa oбpaзyвaнe нa ĸиcтa нa яйчницитe в пpoцeнти:

– Bътpeмaтoчнa ĸoнтpaцeпция (cпиpaлa) – 8%.

– Oт xopмoнaлни ĸoнтpaцeптиви ce пoлyчaвaт 16% pиcĸoв фaĸтop.

– Coмaтичнитe зaбoлявaния cъщo дoпpинacят зa 16% pиcĸ.

– Зaтлъcтявaнeтo дoбaвя 15%.

– Зaбoлявaния нa вaжнитe – cъpдeчнocъдoвa cиcтeмa и щитoвиднa жлeзa – 12%.

– Зaбoлявaния нa oтдeлитeлнaтa cиcтeмa – 21%.

– Зaбoлявaния нa xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa – 21%.

– Дoбpoĸaчecтвeни цepвиĸaлни зaбoлявaния – 50,9%.

– Xpoничнo възпaлeниe нa мaтĸaтa – 49,1%.

Oт ĸoитo:

* Maтoчни фибpoиди – 30%.

* Диcxopмoнaлни пpoмeни в млeчнитe жлeзи – 18%.

* Eндoмeтpиaлнa xипepплaзия – 6%.

* Πъpвичнo бeзплoдиe – 19%.

(Използвала съм статистика от https://www.lechitel.net/)

Относно лечението на кистите на яйчника, има и други варианти освен лапороскопска манипулация. В повечето случай (слава Богу) кистите се повлияват от консервативно лечение. При прием на медикаменти, а и често се подкрепя с рецепти от народните лечители със стафиди, репей , акация и др. (Също може да видиш на горе- посочения сайт).

Когато веднъж си развила киста на яйчника, трябва да си нащрек. По- чести прегледи, по- специална грижа. За първи път в живота ми ми се наложи да вникна “в дълбочина” в света на интимната хигиена. До сега винаги бях избирала по опаковката с мисълта “нали е одобрено, няма какво да стане”. И да, в повечето случай е така, но когато си претърпял някаква трудност в интимната област, е нужно да повишиш вниманието си. Трябва да се следи състава , показанията , а и свойствата на даден продукт.

За първи път откривам разликата между козметичните интимни гелове и медицинските такива. Какво да ти кажа? За вагината ти е важно Ph- то на продукта. Да не си мислиш ,че само за кожата и скалпа ти трябва да мислиш в такива детайли?! Направо ме е срам, че не съм си го помислила до сега!

В крайна сметка след ровене и търсене, установих че препоръката на лекаря би била вземи някакъв, но внимавай. Затова се обърнах към Стела. Стела е мама блогър, с който направихме кутията с изненади “Мама и аз”. Най- вероятно я познаваш като All Little Miracles(може да я намериш в Instagram & Facebook). Стели обаче е и фармацевт. Тя ми препоръча Мелажин от Уни Фарм.

Знаеш ли, че pH на влагалището е различно от pH на външните полови органи? РН на външните полови органи е по-високо от pH на влагалището. Ниската киселинност на влагалището е естествената среда за съществуването на лактобацилите, които пречат за развитието на инфекции. Но за кожата на външните полови ограни същото кисело pH (4,5 ) благоприятства развитието на гъбички. Използването на интимен гел с ниско pH би подпомогнало развитието на бактерии, които след това отиват и към влагалището, отколкото да ви предпази. Специфичният характер на външните полови органи  изисква и специфична хигиена.

Melagyn действа като бариера срещу развитието на гъбички и бактерии по кожата на външните полови ограни и така предотвратява разпространението им навътре към влагалището. Melagyn е интимен гел за външна употреба и може да се използва от жените за предпазване от всички видове инфекции. Той съдържа масло от чаено дърво, което е известно с противогъбичното си действие.

Освен антимикотично, продуктът има и антибактериално, антивирусно, антипротозойно, антипруригинозно (намалява сърбежа) и локално противовъзпалително действие.

Препоръчва се еднократно приложение дневно за профилактика и двукратно в случай на настъпила инфекция, при възпаление или дискомфорт в интимната зона, както и като спомагателен медикамент при антибиотично лечение на друго системно заболяване. Може да научиш повече за него на https://melagyn.bg Също така имат фейсбук и инстаграм, можеш да ги потърсиш и там за консултация или при възникнали въпроси. Подходящ е за бременни и за чувствителна кожа. Не съдържа парабени и оцветители.

Ето и някои съвети как трябва да се грижиш за интимната си хигиена:

1. Използвайте само специален продукт за интимна хигиена.
2. Измивайте ръцете си преди да отидете до тоалетна.
3. Изсушавайте добре интимната зона след къпане. Влажната среда стимулира развитието на гъбички.
4. Избягвайте употребата на ръкавици или гъби за къпане, тъй като те са източник на бактерии.
5. Не стойте дълго време с мокър бански или потни дрехи.
6. Носете памучно бельо и свободни дрехи. Избягвайте тясно облекло и синтетични материи, които спарват и създават благоприятна среда за развитието на болестотворни микроорганизми.
7. Измивайте интимната зона преди и след полов акт.
8. Избърсвайте се отпред назад за да предотвратите разнасяне на бактерии от ануса към вагината.
9. Сменяйте често тампони и превръзки по време на менструация.
10. В случай на чести гъбични инфекции избягвайте консумация на продукти с високо съдържание на захар, тъй като тя стимулира развитието на гъбички.

И след всичката тази информация. (Досадна , но надявам се полезна) Някак не мога да се стърпя да не попитам… Ти имала ли си гинекологични проблеми, които са те накарали да преосмислиш усещането си за собственото си тяло?! Ако е така- ще се радвам да ми споделиш, както и какво ти е помогнало, ако имаш същия проблем като мен. Но и ако не е така… ще се радвам да си подържим ръцете, въпреки че споделяме различна съдба.

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *