Блог

С брекети на 30- срамно, смислено или просто необходимост

Здравей,

Днес отново сме на тема взимане на решения и по- точно ще ти разкажа как реших да си сложа брекети. Преди да ти кажа повече за моята мотивация, искам да отучним, че не съм стоматолог. Ще ти разкажа за личното си преживяване, няма да ти дам съвети и диагнози. Мисля че най- добрият съвет за всеки ортодонтски проблем е консултацията с най- много възможни специалисти. Но все пак – ето я моята история.

Почти на 30 съм. За съжаление у нас брекетите се приемат повече като детска шинна. Със сигурност ще има едно недоумение от страна на наборите ми, но не това ме притеснява.

Ще го кажа направо- имам ужас от зъболекари. Не знам не съм случвала ли, не мога да го обясня… Факт е, че изпитвам почти панически страх. Като цяло не съм боязлива. Страх ме е от две неща в този живот- старостта и зъболекари.

Моят проблем е в размера и положението на челюстта. Когато не захапваш правилно, това отежнява натиска върху зъбите , което води до протривания, дори счупване на зъби. Като бонус и двете ми челюсти са прекалено тясни за зъбите ми и те буквално са се сбутали кой- където свари. Да, в устата приличам на акула, но по- сериозния проблем е че голяма част зъбите не могат да бъдат цялостно изчистени (независимо дали с четка или душ за уста). В крайна сметка, те се замърсяват и боледуват по- често.

Като малка не исках да сложа брекети, защото ми се струваше грозно. Нали знаеш – момчетата няма да ме харесат! Майка ми ми казваше “ще се сърдиш, че не съм ти сложила”. Не се сърдя, но това е едно от малкото неща, за които е била права.

Сега ще си сложа брекети. Защото порастнах и осъзнавам , че е важно. Страх ме е от манипулациите, които ще трябва да ми направят  (ще се вадят и зъби). Притеснявам се от дискомфорта, от това колко ще продължи и от хиляди други неща. Въпреки това- вече съм голяма и знам, че трябва да го направя.

Истината е, че ме е страх и от алтернативата. Единственото по- нелепо от жена на 28 с брекети, е беззъба жена на 28. Мразя зъбите си. Грозни са и заради тях не се усмихвам. Комплекс ми е и искам да го поправя. Разбира се, чувала съм всякакви истории какво може да се обърка с брекети. От друга страна съм виждала какво се обърква с фасети, например. И то стотици пъти.

Да се абстрахираме от изкуствения елемент. Какво представлява самата процедура? Изработването на порцеланови фасети (а и другите разновидности) е козметична дентална процедура, въпреки това доста инвазивна. Много хора си мислят, че отиваш пилват те за няколко часа и край. Да, ама не!

Фасетите са тънък слой от порцелан или композитен материал, които се поставят на фронталната повърхност на зъбите. Те подобряват единствено визията на зъба. Никой стоматолог няма да ви се подпише, че влияят благоприятно на зъба. Като се абстрахираме, че не се лекува реалния проблем на вашата усмивка, а само се замаскира зад една красива фасада, в много от случайте пак трябва да се сложат шини.

Ако подобно на мен, имаш проблем със захапката си изправен пред две алтернативи. Първата (и по- разумната е) да си изправиш захапката и тогава да решиш дали да поставиш фасетите. Втората опция е да отидеш при някого, който толкова ти иска парите, че да ти постави фасетите, въпреки изкривяването.

Нека ти кажа какво се случва при вариант 2. Виждала ли си тези хора, които имат красиви бели зъби , очевидно скъпи, но супер несъразмерни за тяхната уста? Ето, това се случва. Когато зъбите търпят изкривявания, те поемат различни посоки. При такава ситуация, когато се поставят фасети, с цел да се изравни -се пили повече от зъба и/или се добавя по- голямо по обем парче материал.

Моят случай е следният, ако избера опция две -решението ще е временно. Няма да отнеме много време проблемите ми със захапката да развалят и красивата визия на фасетите. Истината е, че съм се консултирала с над 10 специалиста-  и ортодонти и козметични стоматолози. Разбира се, имаше и такива , които ме убеждаваха в меко казано шарлатански истории.

Процедурата по слагане отнема месеци. Месеци, в които ядеш каши, бульони и други подобни. Месеци, докато свикнеш да се храниш с фасетите. На доста хора им се отлепят поне поне веднъж след слагането. Най- важното е, че това не е еднократна процедура. Подобно на повечето козметични интервенции, не е достатъчно само да сложиш нещото – то си иска и поддръжка. Тоест слагане и настройка отнема година и след 5 примерно facelift. Като се сетя и колко бързо се развиват всички тези технилогии в наши дни, може след 5 години дори и процедурата да е различна. На мен ми звучи на често ходене на зъболекар.

Като цяло аз ще сложа брекети. Защото предпочитам да имам здрави зъби, а не красива фасада. Не за друго, но от зъб се умира. Наистина. Второ – нищо, ама наистина нищо не боли повече от зъб. Държа да отбележа че имам няколко операции, включвам и двете секцио. Наясно съм, че ще болят и брекетите … доста време. Но… Поставянето на брекети е еднократно. В моят случай ще се носят около 18 месеца. В последствие сваляш шината и си ти. Просто забравяш, че си имала такъв проблем.

Като изключим , че буквално здравето ми се нуждае от това, остава примерът. Животът ме научи , че рядко стойностните неща идват лесно. Винаги има пречки, усложнения, жертви. Компромисите с егото са ежедневие, когато искаш да бъдеш и да отгледаш стойностна личност.

Радвам се, че ще мога да дам пример на Алекс , че всеки ден е предизвикателство най- вече към самият теб. Радвам се, че ще види от рано как се взимат решения и егото, суетата и страха не взимат превез пред решителността да си най- добрата версия на себе си. Сигурно ти звучи прекалено и си казваш “едни брекети са това”. Аз обаче вярвам, че не е важно какво казваме , а какво показваме на децата си.

Във времето , в което живеем момичета си слагат импланти в гърдите за бала, на 20 имат филъри и отслабват с процедури, вместо със спорт. Искам да науча дъщеря си да поставя здравето пред красотата. Затова и аз ще направя точно това. Пък дано да получа и двете …

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *