Блог

Как да си намерим идеалната работа?

Здравей,

Наскоро и аз минах през търсенето на нова работа. Имах няколко интервюта, кандидатствах в различни компании и реших да ти споделя моят опит. Днес ще ти разкажа как да откриеш подходящата за теб работна позиция и как да се пребориш за нея.

Много хора отварят обяви за работа и се отказват още при преглеждане на изискванията. Имай впредвид, че рядко компаниите търсят точно това, което са описали. Често подценяваме разхода на време от страна на предприятията при подбора на персонал. В много случай се избират кандидати, които не отговарят на минимум 30% от заложените изисквания. Защо се получава така?

Основната причина е, че високите изисквания автоматично отсяват по- ниските профили на кандидати. Също така обявите за работа са достъпни до широката аудитория – често и до конкуренцията им. Именно затова, особено когато става въпрос за по- високи позиции компаниите рядко описват с точност изискванията си, а често – дори не обявяват самата позиция, а близка до нея. Ако търсиш работа в средно управленческо ниво например – бъди готова да четеш между редовете.

Първото, което е много важно , е да определиш коя е мечтаната ти позиция. В този етап трябва да бъдеш максимално честна към себе си. Често наблюдавам едно “залитане” към компромиси. Ако искаш наистина да харесваш работното си място, не започвай с компромиси. Определи ясно границите си и отдели време и търпение в процеса по търсене. Не се фокусирай само върху стандартната рамка от желана заплата и работно време. Аз например не съм от хората, които могат да са позиционирани целодневно в офис, така че това влиза в списъка с изискванията ми към позицията.

След като си определила характеристиките на търсената от теб длъжност, създай своето СВ. За да направиш успешна автобиография не е нужно да разтягаш локуми. Напротив, бъди конкретна в твоите позитиви и умения. Ако си управлявала голямо портфолио- кажи по няколко изречения , с които да опишеш всеки от продуктите. Ако си менажирала повече от един процес в дадена компания- разкажи повече за това.

Стъпка 3 е преминаването към преглеждане на обяви. След като си подготвила своето представяне и си определила характеристиките на желаната от теб позиция, можеш да преминеш към търсенето. Аз лично съм си откривала бижута в сайта на jobs.bg, въпреки всеобщото мнение, че сайтът не е надежден. Ако имаш опит в една или повече пазарни ниши, започни търсенето от категориите , в които вече имаш опит. Когато си била максимално честна със себе си в стъпка 1, в този етап вече имаш ясна позиция какви длъжности са подходящи за теб.

Сегментирай търсенето си спрямо пазарните категории и желаните длъжности, така намаляваш шанса да губиш време в неподходящи за теб обяви. Когато харесаш дадено предложение отдели време за проучване на компанията. Често хората изпращат шаблонни мотивационни писма, вместо да се фокусират в изготвяне на индивидуални писма до различните компании. Моят опит отчита това като грешка. Ако трябва да съм честна – не прави добро впечатление. Ако отделиш време и подготвиш индивидуална мотивация за всяка компания, в която кандидатстваш, това определено би те откроило от другите кандидати. Използвай тези хитринки.

  1. Проучи кой е отговорен за отдела, в който кандидатсваш. Ако не успееш да намериш информация, потърси за служители от отдел Човешки ресурси и адресирай писмото си до тях. Това ще покаже познание за процесите на компанията и ще те представи в добра светлина при предварителния подбор.
  2. Опознай ценностите на компанията и цитирай уменията си спрямо същите. Покажи, че можеш да се впишеш добре в екипа и с компанията вървите в една посока.
  3. Подчертай ключовите си предимства в мотивационното си писмо. Разбира се, те са включени и в твоята автобиография, но е хубаво да избереш 3, на които да наблегнеш и в писмото. В маркетингът има нещо, което се нарича изключително предложение за продажба. В крайна сметка кандидатстването за дадена позиция не е нищо повече от сделка, в която продаваш себе си. Затова отдели специално място на топ 3- те ти качества или придобити умения, които биха ти помогнали в постигане на поставените цели за желаната от теб длъжност.

След като си спазила тези  стъпки, почти сигурна съм, че си стигнала до интервю. Най- важно тук е първото впечатление и съответно първото събеседване. Имай впредвид, че в 75% от случайте, този който взима решение присъства още на първото интервю. Много хора си мислят, че решението кой да бъде нает за дадена позиция се взима от управителя или изпълнителния директор на компанията. В над 50% от случайте обаче финалното решение взима човекът, отговарящ за конкретния отдел на компанията, заедно със служител от отдел Човешки ресурси.

За да премине интервюто добре е хубаво да си подготвена, когато отидеш. Освен въпроси за работното време, заплащането и др, е хубаво да си се подготвила с политиката, услугите/ продуктите на компанията. Независимо дали кандидатсваш за позиция в счетоводния , търговския или маркетинговия отдел – покажи, че си се запознала с естеството на работа и си подготвена за предизвикателствата.

Много важен елемент от интервютата, а и в последствие , ако бъдеш наета- е бизнес облеклото. Често се подценява именно този елемент. В България не сме по строгия етикет и все по- често и за повече длъжности можем да си позволим дънки на работа. Това обаче не винаги ни помага.

Не случайно се казва “по дрехите посрещат”. Облеклото е обвивката, в която се помещава нашия професионализъм. Именно затова е ключов подбора на дрехи за работа.

Спазването на бизнес етикет, обаче често е скъпо и скучно. Затова реших още тази седмица да ти пусна едно видео с Анелия – професионален стилист.

В него ще ти разкажем повече за професионалното облекло. Ще научиш как дрехите ти да изпратят желаното от теб послание. Също така ще ти покажем как да направиш бюджетно , но ефектно пазаруване за офис облекло и как да избираш дрехи, които можеш да комбинираш и за ежедневието. Видеото ще бъде качено в четвъртък в Instagram TV.

Надявам се днешните ми размисли да са те заинтригували и най- вече да са ти били полезни. Ти имаш ли хитринки за спечелване на “мечтаната позиция”?  Ще се радвам да ми ги споделиш 🙂 До тогава , оставам на твое разположение за всякакви питанки.

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *