Блог

За захранването – митове срещу реалност

Днес ще си говорим за захранването. Има доста въпросителни около това как да процедираме със захранването. От сега ти казвам, че няма правилно и грешно и най –важното е, да се консултираш със своя педиатър. Аз бях много учудена , преди да захраня Алекс, че педиатъра ни посъветва да захраним на 6 месец. Аз се бях настроила за 4 месец, но вече го били отричали в тази ранна възраст. Разбира се, дадохме малко по-рано сок от ябълка.

С Бобчо сме с нова педиатърка и тя разбира се има своите разбирания. С няколко думи – не сме давали сок и от 6 месец започнахме да захранваме. Пиша това, за да ти споделя моя опит , докато още ми е прясно , защото се забравя – наистина много и бързо се забравя. А и всеки се шашка, независимо дали е първо или пето дете. Дано да ти помогна, да отпуснеш напрежението. При нас ключово беше да използваме сезонни , пресни плодове. Градината на баба ми, разбира се приюти всичките ми желания. Решихме да включим тиква, ябълка, морков и картоф, в този ред.

Много мами ми споделиха притесненията си, че ако захранят първо с тиква, детето не би искало картоф. Според мен тези опасения не са основателни. От друга страна не мисля, че дори и толкова неблагоприятно да се развият нещата, ако не яде картоф е някакви невероятна загуба. Между нас казано, това не е най- полезният зеленчук на света. Винаги може да се замени със сладък картоф или нещо производно. Причината поради която реших да оставя картофа последен е, че той много засища и е тежък. Не бях сигурна, че е подходящ за първи продукт и дали после ще ни засищат другите пюрета.

Аз винаги залагам на сезонни продукти, а не само на целогодишните. Алекс я захранвахме посред люта зима и тогава започнах с ябълка и морков. Затова, когато разбрах, че ще захранваме Октомври, се спрях на тиквата. Доста добре ни е получава с Борис, но основен минус е , че цапа… много. Така, че се въоръжи с търпение и кърпички.

Разбира се , захранването е индивидуален процес. Много майки захранват и по-рано от 6и месец, по редица причини, включително и спирането на кърмата. Ние правим пюрето като добавяме няколко капки адаптирано мляко. Жълтък още не сме давали, но за седмица включихме цяло хранене на пюре.

Много спорно е и кое хранене да заместите. Ние опитахме с обедното, но изместихме в закуска. За мен решаващо беше, да не се нарушава програмата на детето. Тъй като тази година случихме със страхотно време, Бобчето още е на летен режим – разходки по цял ден. Затова решихме да закусва сутрин с кака и да излизаме за детска. При нас определящо беше да не е прекалено гледен, когато се храним с пюре. Когато вече е изпуснато положението, си става мъка. Храненето с лъжица не е като да тече от шишето, а той определено няма търпение, когато е гладен.

Общо взето така се развиват нещата при нас. Интересно ми е как протичат нещата при теб. Ако е минало време, помниш ли? Аз от Алекс имам доста бегли спомени J

Ако трябва да обобщя – Най – важното в захранването е да слушаш детето и да се настройваш ,спрямо неговите настроения и навици. Не отдавай прекалено голямо значение какво, как и кога. Консултирай се с педиатър и спазвай неговите наставления. Всичко останало, според мен е излишна суета. Има деца, които на 6 месеца ядат бисквити с кисело мляко, а моят съпруг е ял телешко варено на тази възраст… Така че , не го мисли и го обърни на забавна игра между вас. Доброто ти настроение винаги е решаващо, за да се получат нещата.

Поздрави,

Е.

ПС: Ако искаш да научиш повече по темата, ето ти малко тема за размисъл https://wholesomebabyfood.momtastic.com/babyledweaning-recipesfoods.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *