Блог

Рисковете, за които не ни предупреждават при раждане секцио

Здравей и добре дошла в блога!

Днес отново ще си говорим за една важна, но не до там позната тема, а именно един новооткрит проблем при раждането секцио – истмоцеле.

Предполагам за първи път го чуваш, аз също не бях. Този термин, дори все още не съществува в учебниците по гинекология. Въпреки това е предмет, както на проучвания , така и на дебати за гинеколози от цял свят, през последните няколко години. Нарича се още CSD- съкратено от дефект след цезерово сечение.

И двете ми деца са родени със секцио, второто именно заради този проблем, а Алекс беше със секцио по спешност. Всъщност какво представлява истмоцеле? Просто казано е промяна във функцията и структурата на матката. Промяната се установява чрез преглед с ултразвук и при съмнения за подобно изменение се прави хистероскопия. Звучи страшно, но всъщност е детайлен преглед на матката, при който не се слага упойка.

Промяната на матката, най- често се изразява в изтъняване на предната маточната стена, задържане на менструална кръв и лигавица, а понякога и вдлъбване. Симптомите са промяна в интензитета на месечния цикъл, болезнена менструация (без преди това да е била такава), тъпа болка в таза и/или кафеникаво кръвотечение след края на менструацията. Ако се разпознаваш в някой от симптомите, прегледай се. Но дори и да нямаш развита симптоматика, имай впредвид, че само 30% от жените с такъв дефект имат оплаквания.

Защо пиша това? Защото съм пряко потърпевша. Именно изтъняването на предната маточна стена, беше причината Борис да се роди със секцио, като имай впредвид, че при оплодена матка е трудно да се прецени колко точно е изтъняването. Съветвам те, ако имате планове за бебе, а в близките 5 години си раждала секцио- провери се преди да преминеш към забременяване.

Този тип промяна в структурата на матката води до риск, както за бебето, така и за майката. И при не навременна намеса, може да се стигна и до отстраняване на матката. Разбира се, при навременно диагностициране, може да се приложи лечение.

Има три варианта за отстраняване на дефекта, за съжаление и трите са оперативни. Вариантите са : класическа хирургическа намеса, лапароскопска и хистероскопска хирургия. Хистероскопската хирургия е сравнително модерен метод, при който операторът има по- добра видимост в конкретната зона и третира единствено засегнатия участък и то в плитка дълбочина. При този метод за обработка на тъканта се използва ток или лазер.

За тези от вас, за които всичко това звучи екзотично и не вярват в болести, които все още ги няма в медицинските учебници, ще кажа само едно- истмоцелето води до руптура на матката. Разкъсване на матката е финален и доста неприятен вариант, при който се наблюдава буквално риск за живота ви, а ако сте бременни – и за този на бебето. Ето и един цитат от учебник по генекологоя:
“Етиопатогенеза:
Рискови фактори за руптура на матката са:
– слабост на маточната стена поради операции – предшестващо цезарово сечение, премахване на миомен възел, пробиване (перфорация) на маточната стена при гинекологични интервенции, чести кюретажи;
– кратък интервал между предшестващо цезарово сечение и следващото забременяване;
– индукция на раждането при анамнеза за предшестващо цезарово сечение, при аномалии на матката, многораждали, прекарани инфекции;
– аномалии на матката;
– аномалии в прикрепянето на плацентата – плацента инкрета, плацента перкрета;
– голям брой предшестващи раждания;
– наличие на миомни възли;
– преразтягане на матката при многоплодна бременност, повишено количество околоплодна течност (хидрамнион), несъответствие между размерите на таза на майката и плода (пелвио-фетална диспропорция);
– преносена бременност;
– травма в областта на матката и др.”

Забелязваш ли колко риска са свързани именно със секциото и честотата му? Съжалявам, че не знаех по- рано за това.
Днес не пиша този пост, за да те плаша. Напротив, искам да те предупредя. CSD може да бъде напълно овладяно, но може да доведе и до забрана за забременяване, поради невъзможност за изнасяне на плода.

Моят личен съвет към теб звучи така “Проверката е висша форма на доверие” 🙂
Дано ти е било полезно!

Поздрави,

Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *